ПОСТАНОВА

Верховної Ради України
 
12 квітня 2013 року виповнюється 125 років з дня народження Генріха Густавовича Нейгауза - видатного вітчизняного піаніста і педагога (уродженця міста Єлисаветграда - нинішній Кіровоград).
Враховуючи значний внесок Генріха Нейгауза у вітчизняну та світову музичну педагогіку, школу фортепіанного виконавства, Верховна Рада України постановляє:
1. Урочисто відзначити на державному рівні 125-річчя з дня народження видатного піаніста і педагога Генріха Нейгауза.
2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:
утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення на державному рівні 125-річчя з дня народження видатного піаніста і педагога Генріха Нейгауза;
після утворення зазначеного організаційного комітету розробити і затвердити план заходів щодо відзначення 125-річчя з дня народження видатного піаніста і педагога Генріха Нейгауза, вирішити питання щодо фінансового та матеріально-технічного забезпечення проведення цих заходів.
3. Рекомендувати Міністерству культури України, Національній музичній академії України імені П. І. Чайковського, Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського Національної академії наук України забезпечити організацію та проведення тематичних науково-практичних конференцій, майстер-класів, симпозіумів, конкурсів, виставок, семінарів, присвячених висвітленню життя і творчості Генріха Нейгауза, його впливу на світову музичну педагогіку.
4. Рекомендувати Національному банку України виготовити та ввести в обіг ювілейну монету, присвячену 125-річчю з дня народження видатного піаніста і педагога Генріха Нейгауза.
5. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати тематичні теле- і радіопередачі, присвячені життю і творчій діяльності Генріха Нейгауза, та забезпечити висвітлення в засобах масової інформації заходів, що проводитимуться у зв’язку з відзначенням 125-річчя з дня його народження.
6. Запропонувати Українському державному підприємству поштового зв’язку «Укрпошта» видати серію поштових марок і конвертів, присвячених 125-річчю з дня народження видатного піаніста і педагога Генріха Нейгауза.
7. Рекомендувати місцевим органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування в установленому порядку опрацювати питання щодо спорудження пам’ятників і встановлення меморіальних дощок у населених пунктах, пов’язаних із життям і діяльністю Генріха Нейгауза.
8. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності.
9. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.
Голова Верховної Ради України В. ЛИТВИН.
м. Київ, 22 травня 2012 року.
№ 4803-VІ.