Для більшості людей розпочався довгоочікуваний період відпусток, а у бригади полільниць Креселецького лісництва Кам’янського держлісгоспу (на знімку) — пік догляду за молодими ялинками, дубками, горіхами.

Жінок-робітниць називають ще «лісокультурницями», бо саме вони «виняньчують» з маленьких і кволих сіянців міцні та дужі.

— Цього року ми посіяли одну тонну жолудя дуба черешчатого, — розповідає лісничий Василь Лінчевський. — Маємо 80—100 тисяч одиниць. Навесні ділилися ними з іншими господарствами. Крім того, відновили понад чотири гектари дубового лісу, заклали 8,7 гектара акацієвих масивів. Біла акація захищатиме Холодноярські яри та вибалки від водної та вітрової ерозії.

Усього на балансі Креселецького лісництва перебуває майже 7 тисяч гектарів лісового масиву. Є серед нього природні заказники, за якими необхідний особливо ретельний догляд. Це унікальні деревостани дуба елітного, горіха чорного, інших багаторічних реліктових культур.

Піклуються тут і про рекреаційні зони відпочинку. Зокрема, про санітарний стан і затишок територій Отаманського парку, Гайдамацького ставу, Онуфріївського джерела. У цих чарівних куточках природи мандрівникові завжди можна зупинитися і відпочити під зеленим шатром багатовікових дерев.

— Ліс завжди зустрічає людину привітно, — розмірковує Василь Лінчевський. — Дарує їй чисте повітря, захищає від спеки чи негоди. Ми намагаємося донести до кожного, що потрібно так само доброзичливо ставитися до зеленої краси.

Черкаська область.

Фото автора.