Калуська міська рада просить Президента України дати відповідні доручення для розв’язання «критичної ситуації, що склалася з фінансуванням захищених статей видатків міського бюджету». З доведених Міністерством фінансів України на 2012 рік показників з видатків, зазначають вони у прийнятому на останній сесії зверненні до Віктора Януковича, не вистачає 12,4 млн. грн. на оплату праці (за обов’язковими виплатами) працівників основних галузей бюджетної сфери. А видатки на енергоносії, що споживаються бюджетними установами, та інші захищені статті (видатки на медикаменти, продукти харчування) зовсім не забезпечені розрахунковими показниками, б’ють тривогу обранці. Загальна додаткова потреба в коштах за захищеними статтями, за їхніми підрахунками, становить 45,8 млн. грн.
Депутати інформують, що в усіх бюджетних установах казначейською службою заблоковано бюджетні рахунки через наявність простроченої заборгованості щодо енергоносіїв, яку проплатити з міського бюджету «немає реальної можливості». Вони вказують на те, що станом на 01.05.2012 р. не виплачено заробітну плату працівникам бюджетних установ за другу половину квітня в сумі 8,1 млн. грн. та не відшкодовано комунальним службам за надані послуги стосовно енергоносіїв 9,4 млн. грн. Крім цього, з міського бюджету в першому кварталі цього року погашено 5,4 млн. грн. середньострокової позики, отриманої в попередні роки. «З урахуванням вищенаведеного, загальна незабезпеченість коштами делегованих видатків щодо бюджету міста Калуша за перший квартал поточного року становить 22666,1 тис. грн.», — зазначають обранці.
Депутати підкреслюють, що погашення отриманої на виплату заробітної плати короткотермінової позики в розмірі 90 відсотків щоденних надходжень до загального фонду міського бюджету «паралізувало фінансування власних видатків міського бюджету, зокрема, житлово-комунальну галузь та інші місцеві програми». У результаті у трудових колективах «зріють незадоволення та інші негативні явища, внаслідок чого ускладнюється управління соціально-економічним розвитком міста, важче стає підтримувати позитивний імідж владних інституцій». Для виправлення критичної ситуації депутати зверталися до Міністерства фінансів та народних депутатів, однак «жодного позитивного рішення не отримали» і тепер сподіваються на Президента.
Івано-Франківськ.