Вечірнє засідання 22 травня
Народні обранці ухвалили Постанову про Основні напрями бюджетної політики на 2013 рік (240 «за»). Перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський, доповідаючи розроблений урядом документ, зауважив, що ключовими параметрами основних завдань бюджетної політики на наступний рік уряд визначив: зменшення граничного обсягу дефіциту державного бюджету до межі від 0,8 до 1 відсотка ВВП (у 2012 році цей показник затверджено на рівні 1,7 відсотка ВВП). З метою зменшення боргового навантаження у 2013 році основним джерелом покриття дефіциту бюджету має стати приватизація державного майна. Також принциповим положенням Основних напрямків бюджетної політики є те, що дефіцитним є тільки державний бюджет. А місцеві бюджети мають формуватися на бездефіцитній основі.
За словами урядовця, передбачається поступово зменшити боргове навантаження на економіку: граничний обсяг державного боргу пропонується обмежити — не більш як 25 відсотків ВВП (проти 27,7 відсотка у 2012 році). «Таким чином ми, враховуючи ці два основні параметри з фінансової стабільності, чітко виконуємо позиції, які викладені у Програмі економічних реформ України, затвердженій Президентом України, що стосується стабілізації дефіциту і державного боргу», — наголосив А. Мярковський.
В Основних напрямках бюджетної політики також закладено: розміри мінімальної заробітної плати, посадового окладу працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, прожиткового мінімуму та рівня його забезпечення на основі зростання показників реального сектору економіки та індексу споживчих цін; встановлення державних соціальних гарантій на основі оновленого прожиткового мінімуму; підвищення темпів зростання реальної заробітної плати; ліквідацію заборгованості перед працівниками державних підприємств, яких визнано банкрутами; підвищення рівня стипендій для студентів вишів та учнів професійно-технічних навчальних закладів, збільшення соціальних виплат тощо.
Під час обговорення проект постанови беззастережно підтримали представники фракцій Партії регіонів та Народної партії, у комуністів були заперечення щодо соціального захисту населення, фінансування медицини, освіти. Зокрема, депутати під час виступів пропонували посилити соціальну складову бюджетної політики, приділити більше уваги розвитку реальних секторів економіки та АПК. Лунали зауваження і щодо того, що в Основних напрямах не виписано жодну бюджетну програму, що державний кошторис спрямований лише на підтримку великого капіталу, а при визначенні макропоказників не враховано змінний курс гривні до долара.
У схваленій постанові Кабінету Міністрів доручено підготувати та подати до Верховної Ради проект закону про Державний бюджет України на 2013 рік з урахуванням Основних напрямів бюджетної політики на 2013 рік.
Народні обранці також ухвалили в цілому проект змін до Закону «Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні» (щодо забезпечення здоров’я уболівальників та спортсменів і створення сприятливої атмосфери для перегляду матчів Євро-2012). Згідно із документом, у всіх спортивних спорудах, де відбуватимуться заходи чемпіонату Євро-2012, на період проведення чемпіонату має бути заборонено продаж та вживання тютюнових виробів, а також їх реклама. У цілому також схвалено проект закону про внесення зміни до статті 5 Закону «Про психіатричну допомогу» (щодо розміру допомоги особі, яка здійснює догляд за інвалідом).
За основу прийнято законопроекти: про внесення змін до Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» (щодо скасування плати за надання відомостей з Єдиного державного реєстру); про державне мито (у новій редакції); про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо державної податкової служби у зв’язку з проведенням адміністративної реформи); про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо кримінальної відповідальності за ухилення від відбування покарання); про внесення змін до статті 3 Закону «Про державну підтримку сільського господарства України» (щодо регулювання закупівельних цін на молоко); про внесення змін до Кодексу України про надра (щодо спеціальних дозволів на користування надрами).
Верховна Рада прийняла постанови про створення Алеї Воїнської Слави у Парку Вічної Слави в Києві та про відзначення ювілейних дат.