Парламентська хроніка
 
Ранкове засідання 22 травня
 
Народні обранці ухвалили в першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення управління професійно-технічною освітою (236 «за»). Основна суть урядової ініціативи — зміна системи управління профтехосвітою та її фінансування. Якщо нині більшість ПТУ фінансується з державного бюджету, то в законопроекті пропонується передати повноваження з управління профтехосвітою місцевим органам влади та самоврядування. Думки в сесійній залі розділилися.
І доповідач від уряду — заступник міністра освіти і науки, молоді та спорту Борис Жебровський, і народні депутати під час обговорення були єдині в думці, що на сучасному етапі економіка України відчуває гострий дефіцит кваліфікованих робітників у багатьох галузях виробництва. На деяких підприємствах середній вік працівників наближається до пенсійного. Особливої актуальності набуває питання мобільності, конкурентоспроможності та рівня кваліфікації робітників. Їх підготовка та перепідготовка мають відповідати зростаючим вимогам сучасного виробництва та роботодавця на ринку праці.
Європейська та світова практика переконує у необхідності фінансування підготовки робітників за рахунок визначених законодавством обов’язкових відрахувань з доходів підприємств, тісного співробітництва з регіональними органами влади, виробництвом і бізнесом, — стверджують автори законопроекту. Ним пропонується удосконалити управління професійно-технічною освітою шляхом можливості делегування функцій управління професійно-технічними навчальними закладами місцевим органам виконавчої влади та місцевого самоврядування.
Під час дискусії висловлювалися протилежні думки. Володимир Лещенко (КПУ) на прикладі Чернігівщини розповів, що зараз ті ПТУ, які фінансуються з держбюджету, діють нормально, а ті, які вже передано на баланс місцевим бюджетам, занепадають, не всім учням виплачують стипендію. На думку В’ячеслава Кириленка («НУ—НС»), схвалення законопроекту призведе до руйнації системи профтехосвіти. Депутат застеріг від того, що спочатку ПТУ передадуть в управління місцевим органам влади, а потім продадуть у власність «нуворишам», і в цих будівлях з’являться нові торговельні центри, а училища закриють. Геннадій Задирко («Реформи заради майбутнього») переконував, що професійна освіта нині перебуває у жалюгідному стані, а тому держава має сповна забезпечувати кошторис для фінансування цієї важливої галузі, а не перекладати повноваження на місцеве самоврядування, в якого і так безліч проблем. Натомість Віталій Журавський (Партія регіонів) стверджував, що фінансування профтехосвіти з місцевих бюджетів, а не державного — це позитивна світова практика.
Народні обранці ухвалили в цілому закон про внесення змін до Закону «Про здійснення державних закупівель», який врегульовує порядок закупівель підприємствами літакобудівної галузі. За словами одного з авторів законопроекту, регіонала Ярослава Сухого, після ухвалення закону «Про здійснення державних закупівель» у вітчизняних літакобудівних підприємств почали виникати проблеми, які призводять до зриву виробничого процесу, невиконання укладених контрактів з іноземними замовниками, а також неможливості в подальшому укладати нові контракти з іноземними покупцями авіаційної техніки.
Необхідність проведення тендерів та відсутність планування обсягів закупівель негативно впливає на виробничий процес, зазначалося під час обговорення. А збирання дозволів на закупівлю, особливо коли виробник знаходиться за межами України, викликає значні труднощі, оскільки ця процедура не врегульована законом. Щоб отримати дозвіл, потрібно витратити багато часу, що гальмує виготовлення та постачання необхідних виборів замовників. Запропоновані зміни мають на меті створити відповідні законодавчі засади, щоб підприємства могли вчасно і якісно виконувати замовлення згідно з укладеними контрактами. Законодавчим актом передбачено не поширювати дію Закону «Про здійснення державних закупівель» на комплектуючі для літаків, вертольотів та авіаційних двигунів.
Схвалений у першому читанні урядовий законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей передачі в оренду чи концесію об’єктів у сферах теплопостачання, водопостачання та водовідведення, що перебувають у комунальній власності, передбачає скасувати вимогу стосовно обов’язкового нотаріального посвідчення договорів оренди та концесії.
Законопроектом про внесення змін до статті 41 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» (щодо компенсаційних виплат), також внесеним урядом, пропонується замінити обов’язкове державне страхування для посадових осіб інспекцій державного архітектурно-будівельного контролю на компенсаційні виплати з державного бюджету. У разі настання нещасних випадків або смерті під час виконання посадовцями службових обов’язків компенсаційні виплати здійснюватимуться їх спадкоємцям.
У першому читанні також схвалено законопроекти про виконання програм Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні, про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлювальних джерел енергії та інші.
За пропозицію Володимира Литвина продовжити вечірнє засідання до завершення розгляду питань, визначених розкладом засідань на цей день, проголосували 240 парламентаріїв.
Депутати вітали з днем народженням Арсенія Яценюка і Романа Ткача з 50-річчям.
Антоніна Балюра, Олена Шустік («Блок Юлії Тимошенко»).
 
Іван Попеску (Партія регіонів).
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.