Вечірнє засідання 17 травня

261 народний депутат на вечірньому засіданні проголосував за внесення змін до Податкового кодексу.
Як пояснив доповідач, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової і митної політики Віталій Хомутиннік, вони продиктовані тим, що з 1 червня набирає чинності новий Митний кодекс. А тому є необхідність прийняти зміни до Податкового кодексу, які стосуються синхронізації двох кодексів.
Законопроект приводить у відповідність до Митного кодексу України деякі правила оподаткування товарів, що переміщуються через митний кордон. Оскільки Митний кодекс України регулює лише порядок оподаткування ввізним та вивізним митом, за словами Віталія Хомутинніка, норми щодо порядку оподаткування ПДВ та акцизним податком товарів, що переміщуються через митний кордон, необхідно перенести в Податковий кодекс.
Окрім того, народні обранці доручили профільному комітету доопрацювати законопроект з тим, щоб розглянути його наступного тижня і він також почав працювати з 1 червня.
Одначе не в усіх законопроектів доля виявилася щасливою. Верховна Рада, зокрема, відхилила проект закону про об’єднання територіальних громад. Хоча перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Олександр Аліпов і намагався переконати народних обранців у тому, що він дуже потрібний. Оскільки, мовляв, проект закону був розроблений на виконання національного плану дій щодо реалізації програми економічних реформ Президента. Окрім того, він наголосив, що «необхідність розроблення цього проекту зумовлена суперечністю положень статті 6 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відсутністю процедури об’єднання територіальних громад сіл, селищ і міст».
За його словами, мета проекту закону — створення правових умов та можливостей для укрупнення шляхом добровільного об’єднання територіальних громад, що є важливим фактором посилення гарантії місцевого самоврядування, підвищення його ролі у вирішенні питань місцевого значення.
На думку Олександра Аліпова, законопроект допоможе сформувати дієздатні територіальні громади, головним завданням яких має стати поліпшення забезпечення потреб громадян, оперативне та якісне надання їм базових соціальних та адміністративних послуг. А також створить передумови для удосконалення системи органів місцевого самоврядування на відповідній територіальній основі.
Оскільки, стверджував перший заступник міністра Мінрегіонрозвитку, проект закону передбачає: встановлення основних умов об’єднання територіальних громад, порядок його ініціювання, порядок утворення об’єднаної територіальної громади, порядок діяльності органів місцевого самоврядування в об’єднаній територіальній громаді до формування нових органів. А також урегульовує питання про наступництво в управлінні об’єктами комунальної власності, формуванні бюджету, форми державної підтримки.
На думку доповідача, прийняття закону дозволить сформувати спроможні, самодостатні територіальні громади, які б володіли відповідними матеріальними, фінансовими ресурсами, територією та об’єктами соціальної інфраструктури, необхідними для ефективного виконання покладених на них завдань та функцій.
Запропонований законопроект — це модель, яка пропонує розв’язання низки проблем місцевого самоврядування, передусім посилення його спроможності та саморозвитку, наголосив Олександр Аліпов.
Одначе народні обранці вирішили повернути цей законопроект на доопрацювання суб’єктові законодавчої ініціативи.
Окрім того, народні обранці розглянули низку законопроектів із зауваженнями глави держави і погодилися з його пропозиціями.
Верховна Рада призначила дострокові вибори 17 сільських і одного міського голови на 28 жовтня 2012 року.