Парламентська хроніка

Ранкове засідання 18 травня
 
На запитання народних депутатів щодо реалізації соціальної політики в державі відповідав віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.
 
Щоб побороти безробіття — пропонують стимулювати підприємців
 
Так, відповідаючи на запитання, яких заходів вживає Мінсоцполітики для зменшення безробіття серед молоді, С. Тігіпко повідомив, що, за даними Міжнародної організації праці, безробіття серед молоді становить близько 20 відсотків, а у сільській місцевості ситуація ще гірша — близько 30 відсотків. Для того, щоб зменшити цей рівень, урядом підготовлені зміни до закону про зайнятість. «Ми стимулюємо роботодавців працевлаштовувати так звані вразливі верстви населення: молодь, інвалідів, осіб, старших за 50 років, сиріт тощо. У разі працевлаштування цих осіб роботодавець перший рік не сплачуватиме повністю єдиний соціальний внесок», — повідомив С. Тігіпко. Крім того, за його словами, стимулюватимуть створювати робочі місця й малий бізнес. Кабінет Міністрів також надаватиме привілеї спеціальностям, які конче потрібні у сільській місцевості. Зокрема, надаватимуть їм фінансову допомогу. А це п’ять мінімальних заробітних плат. Нині, повідомив С. Тігіпко, така норма діє для вчителів та лікарів. Так, чотири тисячі осіб уже отримали такі «підйомні». Він додав також, що відповідний законопроект затвердив Кабмін, і найближчим часом він буде поданий до Верховної Ради.
Щодо доступного житла, то, за словами віце-прем’єра, змінами до держбюджету на здешевлення кредитних ставок під іпотеку передбачено близько 1 млрд. грн. «Це дає можливість за домовленостями з Ощадбанком, який готовий кредитувати іпотеку під 16% річних, вийти на обсяг кредитування іпотечних кредитів приблизно 8—9 млрд. грн. Передбачається, що цього року зможемо видати коштів на понад 30 тисяч квартир. Наступного року передбачається збільшення програми до 100 тис. квартир. Уже сьогодні ми отримали 1127 заявок із 12 областей України. Їх передано в Ощадбанк і робота вже розпочалася», — зазначив він.
С. Тігіпко також поінформував народних депутатів про рівень збільшення пенсії для військових, які вийшли у запас. Виплати, які не переглядалися з 2008 року. Так, повідомив урядовець, перше підвищення на 10 відсотків відбудеться з першого липня цього року. Друге — з першого вересня. Ще раз виплата збільшиться на 10,5% з 1 січня 2013 року.
Міністр запевнив також, що соціальні виплати, у тому числі й тисячі гривень вкладникам Ощадбанку СРСР, не вплинуть на зростання інфляції. Він повідомив, що до кінця року уряд планує сплатити готівкою, з урахуванням 1000 гривень 6 мільйонам населення, близько 20 мільярдів гривень. Водночас він зауважив, що виплата компенсації буде продовжена й у 2013 та 2014 роках.
Потому сесія заслухала звіт Тимчасової спеціальної комісії з питань Автономної Республіки Крим та взяла його до відома. А також звіт про виконання Закону «Про державний бюджет на 2011 рік».
За словами першого заступника міністра фінансів Анатолія Мярковського, незважаючи на уповільнення розвитку світової економіки з 5,2% у 2010 році до 3,8% у 2011 році, — темпи зростання економіки України прискорилися. За підсумками минулого року реальний ВВП збільшився на 5,2%. Позитивні тенденції, повідомив урядовець, спостерігалися також у промисловості (зростання на 7,6%), сільському господарстві (на 17,5% ), будівництві (на 11%). Індекс споживчих цін досяг нижчого рівня, починаючи з 2002-го — 4,6%. Тобто був удвічі менше від прогнозного показника. Прискоренню розвитку економіки, наголосив А. Мярковський, сприяло ухвалення Податкового кодексу, а також бюджетна реформа. За його словами, за підсумками 2011 року дохідна частина зросла майже на чверть порівняно з 2010 роком і становила 314,6 млрд. грн. Було також досягнуто суттєвого перевиконання за основними бюджетоутворюючими податками. «Додатковий ресурс бюджету спрямований на збільшення соціальних виплат населенню та фінансування нагальних потреб в окремих галузях економіки та регіони», — зауважив він.
Звіт депутати від більшості пропонували взяти до відома (що згодом і було зроблено), проте опозиціонери називали його непрозорим та неправдивим. Так, за словами Антоніни Болюри («БЮТ-«Батьківщина»), перевиконання відбулося не за рахунок сталого економічного зростання і розвитку, а в результаті податкового та адміністративного тиску на бізнес, особливо малий та середній.
«Наводяться окремі відсотки, тенденції. Таке враження, що хтось боїться показати реальні цифри, — наголосив «нашоукраїнець» Станіслав Аржевітін. — Хто серед економістів може стверджувати, що індекс споживчих цін за минулий рік зріс більш як на чотири відсотки? Тільки той чиновник, який не ходить у магазин, не знає, що відбувається з реальними цінами».
Водночас Олег Ляшко (позафракційний) нагадав, що нині ми маємо 500 млрд. грн. зовнішніх боргів. І цього року уряд планує запозичити ще майже 100 млрд. і віддати 90 млрд. «Разом узяті медицина, освіта, культура, спорт — отримують менше, ніж уряд збирається запозичити та витратити. Тому цю політику треба негайно припиняти. Тим більше що запозичені гроші йдуть на проїдання», — наголосив він. З огляду на це депутат повідомив, що зареєстрував законопроект, який передбачає, що запозичення мають спрямовуватися виключно на інвестування та створення нових робочих місць.
На початку ранкового засідання депутати привітали з днем народження Наталію Королевську. А також вшанували пам’ять загиблих у результаті депортації кримських татар.
Олександр Слободян, Юрій Костенко, Микола Кульчинський.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.