Вечірнє засідання 15 травня
Парламентарії внесли зміни до перехідних положень Податкового кодексу щодо коригування ставок акцизного податку на пальне. Як зазначив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Сергій Чех, метою внесення цих змін є стабілізація цін на моторне паливо в роздрібній мережі для споживачів та зменшення впливу на соціально-економічний розвиток України підвищення цін на нафту на світових ринках. Оскільки останнім часом спостерігається стрімке збільшення цін на нафту (на 14 відсотків з початку року), то це призвело до зростання на 4,5—5,8 відсотка вартості нафтопродуктів у роздрібній мережі, вважають у міністерстві. А застосування плаваючих ставок акцизу на нафтопродукти, по-перше, дозволить забезпечити збереження роздрібних цін на моторні палива на стабільному рівні, а по-друге, сприятиме додатковим надходженням до бюджету.
Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону про Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012—2015 роки. За словами першого заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Олександра Аліпова, внаслідок реалізації цієї програми гуртожитки буде передано у власність територіальних громад, що дозволить понад 150 тисячам громадян реалізувати своє конституційне право на житло шляхом приватизації кімнат, в яких вони мешкають. Крім того, програмою передбачається виділення коштів місцевим бюджетам, які буде спрямовано на проведення капітального ремонту гуртожитків, у тому числі, внутрішньобудинкових мереж тепло-, водопостачання, водовідведення, електромереж, ліфтів тощо. Загалом упродовж чотирьох років у власність територіальних громад планується передати 1058 гуртожитків державної форми власності загальною площею 2,5 мільйона квадратних метрів, а загальний обсяг фінансування програми оцінюється в 1,2 мільярда гривень.
При цьому голова Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства та регіональної політики Володимир Рибак зазначив, що законодавство, за яким громадяни, що не мають власного житла, мають право на приватизацію гуртожитських кімнат, виконується не повністю, про що свідчить значна кількість звернень і скарг людей. «Які порушення? Виселення мешканців гуртожитків без надання їм іншого житла, затягування органами місцевого самоврядування процесу приватизації мешканцями гуртожитків свого житла, відмова власників гуртожитків, які були включені до статутних капіталів товариств», — сказав голова комітету. Тож ця програма сприятиме захисту прав майже 500 тисяч громадян, що досі мешкають у гуртожитках.
Далі в першому читанні було ухвалено низку законопроектів, зокрема  про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо удосконалення окремих положень організації судової влади.