Парламентська хроніка
 
Ранкове засідання 15 травня
 
Робота Верховної Ради тривала у звичайному режимі. Хоча зранку депутати-регіонали тримали «оборону» парламентської трибуни, жодних сутичок, на щастя, не трапилося, та й, зрештою, оборонятися не було потреби. Після оголошення заяв від фракцій бютівці взагалі залишили  сесійну залу, аби взяти участь у засіданні Вищого спеціалізованого суду у «газовій справі» екс-прем’єра Юлії Тимошенко. А парламент вирішив працювати над законопроектами до завершення розгляду всіх запланованих питань.
За основу в першому читанні було прийнято низку законопроектів. Зокрема, проект змін до Закону «Про Кабінет Міністрів України» (щодо визначення розподілу повноважень), який доповів міністр юстиції Олександр Лавринович, пропонує дещо змінити порядок внесення проектів документів на розгляд уряду. Пропонується встановити, що проекти актів Кабінету Міністрів можуть вносити не лише міністерства та центральні органи виконавчої влади, державні колегіальні органи та місцеві держадміністрації, а й керівники уряду — Прем’єр-міністр, Перший віце-прем’єр-міністр та віце-прем’єри — у разі, коли вони не очолюють міністерство. Під час обговорення деякі депутати критикували запропоновану урядом новацію, вважаючи, що це значно розширить повноваження прем’єра та віце-прем’єрів, однак урядовці переконані, що така ініціатива сприятиме результативності роботи Кабміну.
Схвалений за основу проект закону про енергетичну ефективність житлових та громадських будівель визначає основні засади державної політики у цій сфері. Метою урядового законопроекту є визначення правових, економічних та організаційних засад забезпечення енергетичної ефективності житлових та громадських будівель, а також створення умов для скорочення споживання в них енергетичних ресурсів. Головною новацією законопроекту є обов’язкова наявність паспорта енергетичної ефективності будівлі.
Спрощення процедур регулювання зовнішньоекономічної діяльності передбачає схвалений за основу проект змін до закону «Про регулювання товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності». Ним, зокрема, пропонується збільшення з 90 до 180 календарних днів максимального строку, упродовж якого товари, що імпортуються за бартерним договором, підлягають ввезенню на митну територію України. 
Проект закону «Про визнання галузі машинобудування однією з пріоритетних у промисловості України», прийнятий у першому читанні, спрямований на створення умов для ефективного використання виробничого, науково-технічного та експортного потенціалу галузі машинобудування України.
У першому читанні також схвалено низку законопроектів на соціальну тематику. Урядовий проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зайнятості інвалідів, зокрема, передбачає збільшити у п’ять разів штрафи з роботодавців за неподання або несвоєчасне подання (це нова норма) Фонду соціального захисту інвалідів звіту про зайнятість та працевлаштування інвалідів. Штрафи збільшаться зі 170—850 гривень до 340—1700 гривень. За основу прийнято й депутатські законопроекти — про внесення змін до статті 1 Закону «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» (щодо сплати збору на транспортні засоби), згідно з яким при набутті власності на легкові автомобілі (окрім інвалідів та спадкоємців авто) доведеться сплачувати збір до Пенсійного фонду.
А також законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо припинення права користування земельними ділянками, при відведенні їх для суспільних потреб), про внесення змін до Прикінцевих положень Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення дострокової пенсії за віком військовослужбовцям. У законопроекті Катерини Самойлик (КПУ) ідеться про тих, хто служив у «гарячих точках», де велися бойові дії, і мають статус учасника бойових дій. Цій категорії військовослужбовців передбачається надати право на призначення дострокової пенсії за віком (але не раніше, ніж за п’ять років до досягнення пенсійного віку) за наявності страхового стажу не менше 25 років для чоловіків і не менше 20 років для жінок. Адже у «гарячих точках» служило й чимало представниць прекрасної статі.
Депутати вітали із днем народження своїх колег Ірину Геращенко, Василя Демчишена, Володимира Личука.
На знімку (на передньому плані зліва направо): народні депутати Іван Заєць, Леся Оробець і Борис Тарасюк («НУ—НС»).
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.