На Чигиринщині завершили свій історико-просвітницький тур учасники українського патріотичного товариства «Чорні запорожці» з польського міста Перемишля.
Як розповів керівник організації Олександр Стець, чорні запорожці — це легендарне формування Запорізької дивізії отамана Андрія Гулого-Гуленка часів національно-визвольних змагань двадцятих років ХХ століття. Свою назву вояки отримали за чорні однострої, в які вони були обмундировані.
Створений за наказом Головного отамана Симона Петлюри, кінний полк чорних запорожців був основною ударною силою військ УНР. Після відступу у 1921 році на територію Польщі, полк перебував у таборах для інтернованих, а у 1924 році, після звільнення з таборів, військове формування припинило своє існування.
У складі народженого у Перемишлі історичного товариства нащадки тих відважних козаків-лицарів, котрі за найвищу честь вважали боротьбу за самостійну Україну. Сучасні «чорні запорожці» активно вивчають і пропагують у польському суспільстві історію визвольних змагань українського народу за свою незалежну державу. Протягом останніх десяти років гості з Перемишля щовесни приїжджають на Черкащину, на Полтавщину, де зустрічаються з колегами, учасниками історичних та краєзнавчих клубів, беруть участь у святкових заходах, виступають перед студентами та школярами. Постійний атрибут «чорних запорожців» — величезний тулумбас, який потужно скликає до кола товариство.
Цьогоріч разом з дорослими у традиційному турі Україною взяли участь й наймолодші учасники патріотичної організації. Отже, козацькому роду таки немає і не буде переводу!
 
Черкаська область.