12 травня виповнюється 75 років від дня народження Леоніда Миколайовича Шутенка — академіка, професора, доктора технічних наук, почесного ректора Харківської національної академії міського господарства.

Вступивши у 1956 році у цей відомий навчальний заклад, хлопець із харківської робітничої сім’ї Леонід Шутенко пов’язав з ним увесь свій подальший життєвий шлях. Змінювались назви вузу і записи в трудовій книжці Леоніда Миколайовича — студент, аспірант, інженер, асистент, завідувач лабораторії, старший викладач, кандидат технічних наук, доцент, доктор технічних наук, професор, академік, ректор, почесний ректор. Десять років очолював найбільшу в Україні раду ректорів Харківського вузівського центру. І на всіх посадах він завжди залишався доступною і доброзичливою людиною, скромною і надзвичайно працьовитою, готовою допомогти кожному. Водночас це дуже вимогливий і принциповий організатор, безмежно відданий улюбленій справі, якій він присвятив усе своє свідоме життя.

Ректором Леонід Миколайович Шутенко працював 35 років — з 1976-го і до жовтня 2011-го. Під його вмілим керівництвом колишній інститут інженерів міського господарства перетворився на сучасний навчальний і науково-виробничий комплекс, отримав вищу ступінь акредитації і статус національної академії, став одним з кращих в Україні. За цей час заклад збільшився майже втричі, зросла його навчально-матеріальна база, здійснено технічне переоснащення навчального процесу та наукових досліджень, створена і постійно модернізується потужна соціальна сфера. Сформовано чудовий науково-педагогічний колектив, в якому на 40 кафедрах працює 80 професорів і 360 доцентів, а всього в академії майже дві тисячі працівників. Навчається понад 16 тисяч студентів, а загалом підготовлено кілька сотень тисяч випускників, які успішно трудяться і в нашій, і у багатьох країнах світу.

Свого часу я працював проректором одного київського інституту, і мені декілька разів доводилося мати змістовні розмови з Леонідом Миколайовичем. Пам’ятаю його схвильовані слова, що для забезпечення рішучого підйому нашої країни потрібні висококваліфіковані технічні спеціалісти, здатні приймати самостійні рішення, передбачати їх наслідки, відповідати за них. А для цього необхідно повернути належну увагу держави і суспільства до питань освіти, модернізувати всі її складові і підвищити якість, щоб вона була на рівні європейських стандартів, упроваджувати новітні технології навчання, інформатизацію і комп’ютеризацію та інші ефективні механізми її подальшого розвитку, формувати нову особистість фахівців зі значно вищим інтелектуальним, духовним і творчим потенціалом, активною громадською позицією.

Леонід Миколайович вважав, що необхідно відрегулювати освітянську систему, яка сьогодні в рамках «дикого капіталізму» комерціалізується, будується на приватній власності й отриманні легкого прибутку. В результаті маємо надлишок таких випускників, як юристи, економісти, для яких уже навіть немає робочих місць, і гострий дефіцит інженерно-технічних кадрів.

Особливо велику увагу у своїй багатогранній діяльності Леонід Миколайович звертає на підтримку професійної освіти, адже робітничі спеціальності становлять 60—80 процентів кадрового потенціалу. На його думку, на потреби освіти щороку повинно виділятися не менше 10 процентів національного доходу, а частка витрат на вищу професійну освіту має становити не менше 3 процентів видаткової частини державного бюджету.

З його ініціативи на базі академії ще у 1990 році створено один із перших у країні комплекс «Комунальник» за участю шкіл, технікумів, підприємств, науково-дослідних інститутів. Під його керівництвом розроблена «Програма розвитку і реформування житлово-комунального господарства міста Харкова». Як досвідчений фахівець Леонід Миколайович робить вагомий внесок у вітчизняну школу будівництва, є дійсним академіком Академії будівництва і Академії інженерних наук, членом науково-координаційної ради Північно-Східного центру Національної академії наук України.

На рахунку авторитетного вченого, академіка Леоніда Шутенка понад 200 наукових праць, у тому числі 13 монографій, підручників і посібників. Під його керівництвом ведеться підготовка висококваліфікованих наукових кадрів, захищено десятки кандидатських і докторських дисертацій. У працях і дослідженнях Леоніда Миколайовича і його колег порушуються такі актуальні для нашого часу питання, як підвищення продуктивності праці на комунальних підприємствах, здешевлення послуг населенню за рахунок широкої механізації робіт, автоматизації технологічних процесів, удосконалення технології й організаційно-технічного рівня експлуатації житлово-комунального господарства. Результати цих солідних наукових досліджень впроваджуються під час будівництва великих промислових об’єктів, у фундаментальне забезпечення життєвого циклу житлового фонду, соціальну інфраструктуру і благоустрій міст.

Леонід Миколайович бере безпосередню участь у громадсько-політичному житті. Останні 18 років є депутатом Харківської міської ради і членом її виконкому, входить до складу різноманітних комісій з проблем освіти, науки та міського господарства. А до того 5 років як депутат Харківської обласної ради був заступником голови комісії з питань будівництва й архітектури. З ініціативи виборців йому присвоєно високе звання «Почесний громадянин Харкова». Неодноразово обирався членом президії Республіканського комітету профспілки працівників освіти та науки.

За активну науково-педагогічну і громадсько-політичну діяльність Леонід Миколайович Шутенко нагороджений орденами «Знак пошани» і Дружби народів, він є повним кавалером трьох ступенів ордена «За заслуги», нагороджений орденом «За розвиток науки і освіти» і урядовими медалями. Йому присвоєно звання «Заслужений працівник народної освіти», «Відмінник освіти України», «Почесний працівник житлово-комунального господарства», «Почесний працівник туризму України». Він лауреат всеукраїнського рейтингу професійних досягнень «Лідер України», має відзнаки Харківської обласної державної адміністрації «Слобожанська слава» і Харківської міської ради, а також високі нагороди міжнародних наукових і громадських організацій.

У жовтні 2011 року легендарний ректор Леонід Шутенко попросив звільнити його із обійманої посади, але вдячний колектив академії обрав його своїм почесним ректором. Є така висока посада, яка згідно з законом про вищу освіту України з ініціативи колективів вузів встановлюється заслуженим ректорам. Присвоєння цього високого звання академіку Шутенку — це дуже приємна і надзвичайно справедлива оцінка його відданого академії 56-річного трудового стажу.

Виступаючи на конференції трудового колективу академії, голова обласної державної адміністрації Михайло Добкін сказав: «Традиції — велике діло, на традиціях будується державна політика і життя людей. Впевнений, що новий ректор Володимир Бабаєв принесе в роботу академії щось нове і корисне, а почесний ректор Леонід Шутенко допоможе зберегти і примножити все те добре, що напрацьоване за останні чотири-п’ять десятиріч».

А харківський міський голова Геннадій Кернес зазначив, що «два ректори, двоє почесних громадян нашого міста, відомі професори Володимир Бабаєв і Леонід Шутенко з честю продовжать свою спільну освітянську і наукову діяльність. Бажаємо їм і всьому колективу академії нових успіхів на цьому поприщі!»

Цими сонячними травневими днями на адресу дорогого Леоніда Шутенка з усіх кінців України, із далекого і близького зарубіжжя ідуть найкращі побажання і щирі вітання з ювілейною датою. Друзі та колеги, випускники академії, рідні та близькі від усієї душі бажають йому і його коханій дружині Джульєтті Сергіївні, їхнім дочці Ганні і сину Андрію, внукам і правнукам міцного здоров’я і довгих років щасливого життя, нових творчих успіхів у роботі на благо рідного народу, на благо України.

З ювілеєм вас, наш шановний почесний ректоре!

Іван ГАВРИЛИШИН, член Національної спілки журналістів України.