Головне не так медичне, як навколополітичне питання — лікувати чи не лікувати колишнього прем’єр-міністра України Юлію Тимошенко? — нарешті розв’язане. Напередодні її було доставлено до ЦКЛ № 5 «Укрзалізниці», вона припинила гучне, але офіційно незареєстрованне голодування й почала їсти, як зазначають медики, за особливою дієтою для тих, хто виходить зі стану голодування.

За повідомленням Державної пенітенціарної служби, до лікарні її доставили 9 травня о 8 годині ранку. Під час транспортування Ю. Тимошенко не висловлювала скарг і не робила жодних заяв. За даними лікарів, стан її здоров’я в останні дні не погіршився. Як і планувалося, реабілітацію проводитимуть лікар із клініки «Шарите» (Берлін, Німеччина) доктор Лутц Хармс разом з українськими лікарями.

Курс лікування Ю. Тимошенко триватиме не менше восьми тижнів. Про це на брифінгу біля лікарні повідомив особистий лікар екс-прем’єра, професор клініки «Шарите» Лутц Хармс.

— Юлія Тимошенко сьогодні закінчила голодувати. Ми почали вибудовувати з нею нормальну систему харчування. Завдання — перевести її із соків і води на так звану тверду їжу. Це займе кілька днів. Водночас ми почали проводити специфічну терапію, яка можлива на даний момент. Використання медикаментів поки що обмежене, — підкреслив лікар.

За словами Л. Хармса, після проведення медогляду пацієнтки підтвердився діагноз, установлений раніше. Кажучи про зовнішній вигляд Ю. Тимошенко, Л. Хармс зазначив, що «вона дуже ослаблена, але ми раді, що зможемо почати відновлювати її сили».

Ще одне дуже важливе питання: чи зможе екс-прем’єр бути присутньою в суді у справі про ЄЕСУ 21 травня? Німецький лікар волів не відповідати на нього прямо й однозначно, однак зауважив, що цей термін для фізичної реабілітації його пацієнтки занадто малий. Не сказав він нічого істотного і з приводу того, наскільки фізично слабка його пацієнтка, чи може вона сама пересуватися, а чи змушена постійно перебувати в ліжку.

Треба сказати й про те, що згідно із загальним рішенням міжнародної медичної комісії другим лікарем Ю. Тимошенко визначена невропатолог ЦКЛ № 5 Ірина Фурса. На запитання про стосунки з Л. Хармсом другий палатний лікар І. Фурса відповіла, що всі рішення вони приймають і мають намір ухвалювати в майбутньому колегіально.

Дочка Ю. Тимошенко, Є. Тимошенко, заявила 8 травня журналістам, що її мати погодилася на лікування в ЦКЛ №5 за умови, що її лікуватиме провідний лікар клініки «Шарите» Лутц Хармс разом з українськими лікарями, яким вона довіряє. Є. Тимошенко підкреслила, що Л. Хармс попередив її матір: якщо негайно не розпочати лікування, вона може стати інвалідом. Однак згодом захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко сказав, що екс-прем’єр буде змушена відмовитися від госпіталізації у разі, якщо в її лікуванні будуть задіяні лікарі Міністерства охорони здоров’я України.

— Сьогодні деякі ЗМІ вже встигли повідомити про те, що Тимошенко знову лікуватиме якась комісія. Я хочу сказати, що це абсурд! Якщо лікарів, підконтрольних Мінохорони здоров’я, спробують приставити до Тимошенко, вона знову буде змушена відмовитися, бо ці самі лікарі залікували Юрія Луценка, в якого тепер гепатит, і ці самі лікарі щодня писали довідки про те, що Юлія Володимирівна здорова, — підкреслив адвокат.

Водночас, за повідомленнями деяких ЗМІ, міністр охорони здоров’я Р. Богатирьова заявила, що всю відповідальність за лікування Ю. Тимошенко несе німецький лікар. Вона повідомила, що препарати для лікування Ю. Тимошенко за попередньою домовленістю доставлені з Німеччини. Лікарі української лікарні контактують з Юлією Володимирівною з її згоди. Вони обговорюють із німецьким лікарем деякі питання, але не тактику: перелік медичних препаратів, заходи і міру втручання визначає лікар, якого вибрала Юлія Володимирівна.

Харків.