У Полтаві чи не вперше на обговорення громадськості винесли виконання обласного бюджету за 2011 рік та Програму економічного й соціального розвитку регіону. Підсумовували торішні досягнення і прорахунки на засіданні Громадської ради при голові облдержадміністрації за участі представників постійних комісій та громадських організацій. І хоча зауважень було чимало, та варто погодитися з учасниками дискусії: фінансово минулий рік виявився не найгіршим. А от що стосується бюджету року нинішнього, то оптимізму не лише в громадськості, а й у місцевого керівництва значно менше.

На сесії облради, яка затверджувала бюджет-2012, доповідаючи про основні його положеннях, начальник Головного фінансового управління Полтавської облдержадміністрації Павло Кропивка зазначав, що проект обласного бюджету був складений за «песимістичним сценарієм розвитку економіки в Україні». Мовляв, у ньому враховано всі ймовірні ризики та негативні тенденції. Насамперед розрахунки зроблені, зважаючи на підвищення ціни на газ — у бюджеті закладено вартість газу в розмірі 400 доларів США за тисячу кубометрів; враховане й поетапне підвищення заробітних плат працівників бюджетної сфери.

— Це оптимальний варіант бюджету, — наголошував тоді Павло Кропивка, презентуючи головний кошторис області. — Він максимально збалансований, видатки в 2012 році передбачено не менші, ніж торік. Ми повністю гарантуємо виплати за всіма захищеними статтями, забезпечимо фінансуванням усі соціальні виплати та гарантії.

На чому ж планують заробляти?

Головною статтею наповнення обласного бюджету залишається податок на доходи фізичних осіб. За його рахунок очікують отримати понад 563 мільйони гривень (це 67% доходної частини). Порівняно з 2011 роком ця сума має збільшитися на майже 13 відсотків. У 2012-му збільшаться і надходження від користування надрами для видобування корисних копалин. Область очікує заробити на цьому 228 мільйонів гривень. Ще майже 18 мільйонів гривень надійдуть від плати за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. Майже 23 мільйони гривень спеціального фонду обласного бюджету поповняться за рахунок екологічного податку (понад 19 мільйонів гривень) та 3 мільйонів гривень збору за першу реєстрацію транспортного засобу.

Окрім того, Полтавська область у 2012 році має отримати 1 мільярд 289 мільйонів гривень субвенції із державного бюджету на соціальні виплати населенню. Ця сума порівняно з минулим роком зросла на 16 відсотків, а кошти витрачатимуться так:

- понад 871 мільйон гривень передбачено на виплату допомоги сім’ям із дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової державної допомоги дітям (усього понад 130 тисяч родин);

- 348 мільйонів гривень — на надання пільг та субсидій населенню на оплату енергоносіїв і комунальних послуг;

- 10 мільйонів 200 тисяч гривень — для придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу (пільгу отримає 15,5 тисячі мешканців області);

- понад 59 мільйонів гривень — на пільги з послуг зв’язку, компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян (для 485 тисяч пільговиків).

На 2012 рік Міністерство фінансів збільшило формульні розрахунки, за якими здійснюється фінансування бюджетних галузей. Отже, нинішнього року освітяни та медики отримають трохи більше коштів на навчання та лікування жителів області. Так, на потреби медичної галузі передбачено 452 мільйони гривень. Із них 212,6 мільйона гривень витратять на заробітну плату медикам, ще майже 41 мільйон — на сплату за енергоносії. Відповідно до формульних розрахунків дещо збільшилася сума на лікування одного хворого — до 846 гривень 89 копійок. Окрім того, в бюджеті передбачені кошти, які отримають окремі райони і навіть регіони.

Освітянам «перепаде» 463,9 мільйона гривень, але з них майже 152 мільйони — це кошти на виплату заробітної плати, а 38 мільйонів — плата за енергоносії. Що ж до формульних розрахунків, то цього року на виховання одного малюка в дитячому садку на рік витрачатимуть 8349 гривень (проти 6372 гривень у 2011-му), на школяра — 7,5 тисячі гривень замість 6040 гривень торік. Окрім того, вперше в бюджеті заклали кошти на підтримку вихованців ПТУ — йдеться про 12 447 гривень на рік.

Голова Полтавської облдержадміністрації Олександр Удовіченко вважає, що так званий формульний розрахунок стовідсотково не забезпечує потреби всіх галузей, проте в полтавців усе ж є привід для оптимізму навіть  за цього песимістичного сценарію.

— За умов, що економіка регіону в 2012 році працюватиме так само, як і в 2011-му, ми зможемо відчутно поліпшити фінансування пріоритетних галузей. Адже в 2011 році Полтавська область стала одним із небагатьох регіонів, який на 30 відсотків збільшив відрахування до всіх бюджетів, зокрема, й до державного. Ми маємо понад 30 мільйонів гривень перевиконаного бюджету минулого року, тож ці кошти підуть на пріоритетні галузі — освіту, медицину, екологію та соціальний захист.

Голова обласної ради Іван Момот теж не втрачає оптимізму. «Якщо порівнювати із 2011-м, — каже він, — то фінансування бюджетної сфери в 2012 році збільшиться на 19 відсотків, на 10 відсотків зростуть соціальні виплати. Наш регіон також сподівається і на два мільярди гривень субвенції, які в державному бюджеті передбачені на соціально-економічний розвиток областей. Плануємо отримати як субвенцію ще майже 80 мільйонів гривень».

Натомість не лише місцеві політики, депутати, а й промисловці, підприємці, економісти, фахівці різних галузей доволі скептично ставляться до цьогорічних фінансових перспектив.

— Звісно, що ініційоване Президентом підвищення соціальних стандартів певним чином позначиться і на загальному фінансовому стані області, — каже економіст Сергій Завгородній, — тому владі, як то кажуть, діватися буде нікуди. Однак я сумніваюся, що «виснажена» тим же Євро-2012 країна зможе в повній мірі просубсидіювати всі програми, на які так сподіваються на місцях. Певне, що будуть проблеми і з фінансуванням бюджетних галузей, адже навіть в обласному центрі вони вже з’являються. Полтавщина — область великою мірою аграрна, але, судячи із ситуації, цього року не варто сподіватися на рекордні врожаї, а це фінансово підкосить не лише саме село, а й наповнюваність місцевих бюджетів. І ще одне... Багато років область теж сиділа на «нафтовій голці». Мається на увазі не лише видобуток нафти та газу, а й переробка нафтопродуктів. Левову частку доходів до обласного бюджету давало одне-єдине підприємство — Кременчуцький нафтопереробний завод. Проблеми, з якими він зіткнувся в останні роки, й нині не дають підстав для оптимістичних перспектив. Тож ризиків загалом більше, ніж так званих фінансових сподівань. Хоча вважаю, що загалом ситуація на Полтавщині ліпша, ніж у сусідніх областях. Економічний розвиток тут відбувається краще, ніж у багатьох інших регіонах країни. Одним із показників цього можна назвати те, що практично на 30% збільшені відрахування, зокрема, до державного бюджету.

Утім, більшість депутатів облради й тоді, коли ухвалювали бюджет, й нині, коли вже настав час його виконувати, вважають, що вдасться досягти головного — збалансованості. Мовляв, хоч як крути, а в даній ситуації це все, що можна було «викрутити». Натомість представники опозиції наполягають, що тішитися «справними цифрами» поки що не варто.

На думку голови фракції «Фронту змін» у Полтавській обласній раді Валерія Головка, місцеві громади стали заручниками прийнятого державного бюджету на 2012 рік. До речі, фракція «Фронту змін» в облраді й голосувала проти запропонованого головного фінансового документа області. Ну, а хто правий, а хто ні — покаже час, адже скоро вже підбивати підсумки першого кварталу.