Парламентська хроніка
Сесійна зала, 26 квітня
Блокування роботи Верховної Ради тривало — депутати від опозиції і надалі вимагали негайно заслухати Генпрокурора та керівника Державної пенітенціарної служби щодо начебто застосування сили до екс-прем’єра Ю. Тимошенко під час її перевезення з Качанівської колонії до харківської лікарні та допустити до ув’язненої її захисника Сергія Власенка і народних депутатів — медиків за фахом. Однак за тим, що відбувалося в сесійній залі, журналісти могли спостерігати лише... через замкову щілину в дверях, адже вхід до балкону та ложі преси зранку було зачинено.
Готується силове розблокування парламенту, а тому «зайві» очі та вуха, як і об’єктиви фото- та відеокамер, не бажані. Однак депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко запевнив: жодних силових дій із розблокування роботи парламенту не буде. За його словами, опозиціонери можуть блокувати трибуну хоч до п’ятниці, але 15 травня парламент запрацює. Журналістів скликали на брифінг глави парламенту.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин на брифінгу повідомив, що після заяв представників фракції «БЮТ — «Батьківщина» про те, що до Ю. Тимошенко не допускається адвокат і народний депутат України Сергій Власенко, він провів відповідні переговори задля розв’язання цієї проблеми. Разом із тим глава парламенту попросив надати йому список народних депутатів-медиків, котрі хочуть відвідати екс-прем’єра в колонії, щоб він міг звернутися до Генпрокуратури і керівництва пенітенціарної системи з цього приводу. Однак переліку прізвищ депутатів він так і не отримав, тому направив просто лист до відповідних структур. А, враховуючи резонанс проблеми, запропонував звернутися і до міжнародних експертів для проведення обстеження Ю. Тимошенко.
В. Литвин також розповів, що зранку запропонував депутатам діяти таким чином: запросити на 12—12.30 годин до Верховної Ради представників Генпрокуратури та пенітенціарної служби, заслухати їхні пояснення та інформацію щодо Ю. Тимошенко. Потім розглянути всі законодавчі пропозиції, які вже є чи ще надійдуть у процесі розгляду цього питання від фракцій, та поставити їх на голосування. Однак і ця пропозиція не знайшла підтримки. «Я роблю все можливе й неможливе, щоб вирішувати проблему, але не згоден і не буду підтримувати політичний процес», — сказав В. Литвин. Глава парламенту також заперечив звинувачення опозиції в тому, начебто були порушення процедури при обранні Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської 24 квітня, і закликав депутатів до діалогу й компромісу.
«Я стверджую і офіційно заявляю: жодних порушень під час голосування за Уповноваженого не було, — сказав В. Литвин. — І це підтверджує той факт, що 16 членів лічильної комісії, тобто всі, які були присутні й брали участь у роботі лічильної комісії, підписали відповідні протоколи, серед них лише один депутат підписав, але написав, що в нього є окрема думка. Те, що рішення було прийнято процедурно і з точки зору закону бездоганно, — ні в кого не викликає жодних сумнівів».
Лідер фракції «БЮТ — «Батьківщина» Андрій Кожем’якін на брифінгу нагадав вимоги опозиції, через які триває блокування Верховної Ради: негайно порушити кримінальну справу стосовно тих осіб, які завдали фізичних ушкоджень Ю. Тимошенко, відсторонити керівника Державної пенітенціарної служби Олександра Лісіцького від обов’язків на час розслідування цієї кримінальної справи, а також розпочати процес лікування Ю. Тимошенко згідно з рекомендаціями іноземних лікарів. З такими пропозиціями дві фракції — «БЮТ — «Батьківщина» і «НУ—НС» — звернуться до Президента України Віктора Януковича з проханням посприяти у вирішенні справи Ю. Тимошенко, — повідомив А. Кожем’якін. Бо з більшістю в парламенті, за словами депутата, «розмовляти безперспективно».
Народний депутат від фракції «НУ—НС», лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк заявив у кулуарах, що фракція Партії регіонів хоче скликати позачергову сесію. «За моєю інформацією, більшість хоче провести позачергове засідання ВР, тому що їй треба терміново привести до присяги нового омбудсмена Валерію Лутковську», — сказав він. Окрім того, на думку А. Яценюка, ПР також хоче «провалити» ініціативу опозиції щодо відставки Генпрокурора.
Об 11-й годині голова регламентного комітету Володимир Макеєнко повідомив, що двері ложі преси для журналістів відчинено. «Я зранку не бачив жодних офіційних документів з цього приводу, але зайнявся ситуацією, яка виникла, й питання вирішено», — сказав депутат. За його словами, буде скликано засідання регламентного комітету для з’ясування, хто ж дав доручення про закриття доступу журналістів до ложі преси. ЗМІ справді допустили на балкон, однак при цьому стали ще раз ретельно перевіряти посвідчення. Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Юрій Стець («НУ—НС») звернувся до охоронців біля входу до ложі преси з вимогою вільно пропускати журналістів на їхні робочі місця, оскільки вони вже пройшли контроль при вході до парламенту, й пообіцяв домогтися скасування розпорядження про посилений режим допуску журналістів до ложі преси. Водночас у сесійній залі картина не змінилася: депутати з опозиційних фракцій продовжували блокувати парламентську трибуну, розвісивши гасла і плакати на захист екс-прем’єра.
В. Макеєнко, як представник Партії регіонів, спростував інформацію про те, що більшість начебто готує позачергове засідання парламенту. Він повідомив, що для проведення позачергового засідання необхідно зібрати 150 підписів народних депутатів, бо це є технічна процедура. «Але поки що ніхто нічого не підписував», — підкреслив депутат. І оскільки ще тривають пленарні дні, в цьому немає необхідності. Однак парламентарій не виключив, що, з огляду на досвід роботи парламенту, таке цілком можливо.
P. S. Коли верстався номер, пленарне засідання парламенту так і не розпочалося — депутати від опозиції продовжували блокувати трибуну і президію Верховної Ради. Парламентська більшість залишила будівлю законодавчого органу.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Юрій Прокопчук, Євген Добряк, Олена Шустік.