Парламентська хроніка
 
Сесійна зала, 25 квітня
 
Роботу парламенту було заблоковано й учора. Трибуна, президія та урядова ложа перебували в оточенні опозиційних фракцій із самого ранку.
Нагадаємо, напередодні бютівці заблокували трибуну Верховної Ради і заявили, що під час перевезення екс-прем’єра Юлії Тимошенко до лікарні їй було завдано тілесних ушкоджень. Зняти блокаду вони пообіцяли лише після «детальних пояснень Генерального прокурора».
На своїх робочих місцях бютівці розгорнули банер із зображенням Тимошенко і написом: «Ні — політичним репресіям». Тим часом у кабінеті Голови Верховної Ради тривало засідання погоджувальної ради.
Як повідомила керівник прес-служби Вікторія Шведова, консенсусу на ньому не було досягнуто. За її словами, опозиція вимагала, щоб депутатів допустили до Тимошенко. (Створити групу з числа депутатів-медиків від усіх фракцій, щоб засвідчити наявність на тілі ув’язненої ушкоджень, бютівці запропонували ще у вівторок.) Глава парламенту погодився з цією вимогою і зі свого боку запропонував долучити до неї ще й міжнародних експертів. Але це не було підтримано. Тоді він запропонував розпочати пленарне засідання і звернутися до керівництва пенітенціарної служби з тим, щоб негайно допустили лікарів до Ю. Тимошенко. Це також не було підтримано. Тож сесія так і не розпочалася.
У Партії регіонів вважають, що блокування роботи парламенту припиниться у четвер. Адже у цей день закінчується Парламентська асамблея Ради Європи, зауважив голова Регламентного комітету Володимир Макеєнко. «Сьогодні день опозиції. Вони заблокували самі себе», — сказав у кулуарах депутат. Він упевнений, що після виборів, коли до законодавчого органу пройдуть мажоритарники, подібних ситуацій не виникатиме і парламент працюватиме у робочому режимі.
Проте у опозиції інша точка зору. Як зауважили заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко та «нунсівець» Арсеній Яценюк на спільному брифінгу, парламент ще довго не працюватиме. Принаймні доти, доки не будуть виконані їхні вимоги. А. Яценюк повідомив також, що за дорученням Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової її представник 24 квітня здійснив без попередження візит до Ю. Тимошенко. Він процитував заяву, підписану Омбудсменом, у якій повідомляється про наявність тілесних ушкоджень у Ю. Тимошенко. «Чинний Уповноважений Верховної Ради з прав людини вимагає від Генерального прокурора порушити кримінальну справу та відсторонити від виконання посадових обов’язків причетних до факту брутального поводження відносно Ю. Тимошенко під час її конвоювання з колонії. Також вимагає від керівника Державної пенітенціарної служби терміново забезпечити всю належну медичну допомогу, відповідно до рішення Європейського суду з прав людини», — наголосив А. Яценюк.
У свою чергу Микола Томенко зауважив, що чотири народні депутати-медики, які представляють об’єднану опозицію, а також Андрій Кожем’якін знаходяться біля колонії. Тож опозиція вимагає надати їм можливість зустрітися з Тимошенко. Водночас він повідомив, що представники більшості не виявили бажання увійти до складу цієї групи.
«Сьогодні вже не є актуальним доведення факту завдання тілесних ушкоджень Тимошенко. Це підтверджено Уповноваженим Верховної Ради з прав людини. Сьогодні для нас важливо, як рухатися далі. Ці люди повинні бути притягнуті до кримінальної відповідальності і їхні прізвища мають бути відомі всій країні. Бо такого хамства, яке стало державною ідеологією, ми ще не бачили», — заявив політик.
Крім того, він повідомив, що опозиція звернулася до Голови Верховної Ради з вимогою створити комісію щодо перевірки законності голосування і легітимності обрання нового Уповноваженого Верховної Ради, «оскільки йдеться про серйозні порушення, наведені заступником голови лічильної комісії Володимиром В’язівським, та про інші документи, які підтверджують нелегітимність цього обрання». Поки комісія працюватиме, додав М. Томенко, опозиція не допустить до присяги новообраного Омбудсмена. Інша вимога стосується прокурора Харківської області. За словами заступника глави парламенту, у заяві Тимошенко на його ім’я вона вимагала повідомити Уповноваженого з прав людини про факт її побиття і про злочини, які вчиняли з нею на території лікарні і колонії. «Цю заяву прокурор не передав Карпачовій, чим прямо порушив Конституцію», — наголосив він. Тож опозиція вимагає, щоб на цей факт Генпрокурор також відреагував належним чином.
«Наші вимоги абсолютно очевидні. Парламент не працюватиме доти, доки наші депутати не зустрінуться з Тимошенко. Генеральна прокуратура не почне розслідувати справу й притягне до відповідальності винних. І поки за всіма нашими зверненнями не почне діяти відповідна система реагування», — констатував він. Водночас додавши, що «український парламентаризм нічого не втратить, якщо ми почекаємо з розглядом законопроектів, які представлені у порядку денному».
Привітання з днем народження від колег по фракції цього дня приймала Тетяна Засуха (ПР).
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
 
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.