Парламентська хроніка
Ранкове засідання 24 квітня
Парламент обрав нового Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. За результатами таємного голосування, як повідомив голова лічильної комісії Микола Шершун, 252 депутати віддали голоси за кандидатуру Валерії Лутковської. 14 депутатів утрималися, три бюлетені зіпсовано. Депутати розглядали це питання вдруге. 15 березня під час голосування не було підтримано жодної з двох запропонованих кандидатур — Валерії Лутковської та Євгена Захарова. Тепер повторно було запропоновано лише одну кандидатуру — Валерії Лутковської, котра досі працювала на посаді урядового уповноваженого в Європейському суді з прав людини. Опозиція своєї кандидатури не висунула.
Претендент на посаду Омбудсмена В. Лутковська з парламентської трибуни запевнила, що намагатиметься бути аполітичною на новій роботі. Депутат-регіонал Михайло Чечетов навіть попросив кандидатку дати слово, що вона захищатиме людей незалежно від політичної орієнтації. «Ми знаємо вас як людину політично не заангажовану, котра ніколи не обслуговувала інтереси окремих політичних партій», — сказав він. Після цього В. Лутковська відповіла: «Звісно, таке слово дати я можу. В демократичних країнах посада Омбудсмена є аполітичною, і відповідно саме аполітичну посаду я хотіла б запропонувати в разі обрання мене на посаду».
Натомість фракція «БЮТ-«Батьківщина» заявила, що за кандидатуру В. Лутковської не голосуватиме, вважаючи її політично заангажованою. Народний депутат Андрій Павловський стверджував, що претендентка не має морального права обіймати посаду Омбудсмена, оскільки саме вона, представляючи в Європейському суді позицію України, заявляла, що жодних порушень у справі Ю. Луценка не було. А керівник фракції Андрій Кожем’якін додав, що опозиція виступає категорично проти обрання В. Лутковської, оскільки вона «лише виконуватиме вказівки влади».
Комітет Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин на своєму засіданні також не підтримав кандидатуру Валерії Лутковської на посаду Омбудсмена, — заявив з парламентської трибуни голова комітету Олег Зарубінський (Народна партія). Аргумент профільного комітету: Валерія Володимирівна не має досвіду правозахисної діяльності, наявність якого є обов’язковою умовою, передбаченою законом для призначення на посаду Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Таке рішення підтримали п’ятеро депутатів комітету проти чотирьох.
Під час обговорення кандидатури на посаду Омбудсмена депутати від опозиції звинуватили В. Лутковську в начебто неправдивості оприлюдненої нею декларації про доходи. Зокрема, начебто чиновниця торік продала автомобіль та отримала банківські дивіденди. На це претендентка відповіла: «Чесно кажучи, не розумію про що йдеться. Тому що протягом року, і я можу це довести, я не займалася продажем автотранспорту і не мала жодних дивідендів, бо в мене не було вкладень». В. Лутковська також заперечила звинувачення в політичній заангажованості, зокрема, під час розгляду справи Луценка в Європейському суді. «Я представила позицію держави, бо була на відповідній посаді», — заявила кандидат в Омбудсмени.
Таємне голосування бюлетенями за обрання Уповноваженого з прав людини розпочалося о 12 годині.
Голосування стало результативним — віднині в Україні є новий Омбудсмен.
У другому читанні й у цілому прийнято проект закону про внесення змін до Податкового кодексу (щодо впорядкування податкового декларування), поданий народним депутатом Віталієм Хомутинніком (256 «за»). 
Верховна Рада Україна у п’ятницю, 27 квітня, під час «години запитань до уряду» заслухає віце-прем’єр-міністра — міністра соціальної політики Сергія Тігіпка про хід виконання соціальних ініціатив. Про це під час пленарного засідання повідомив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. Відповідної домовленості було досягнуто на минулій погоджувальній раді.
Однак завершилося пленарне засідання на тривожній ноті: депутати від опозиції оточили парламентську трибуну, вимагаючи негайно надати їм змогу для виступу. Сергій Пашинський («БЮТ-«Батьківщина») з парламентської трибуни заявив, що під час транспортування з колонії до лікарні ув’язненої екс-прем’єра Юлії Тимошенко чотири дні тому відбувся «безпрецедентний дикий випадок»: конвой застосував до неї силу, Ю. Тимошенко вдарили ногою в живіт, відтак на її тілі є гематоми. І, мовляв, саме тому до ув’язненої не хотіли допускати її адвоката Сергія Власенка. За словами С. Пашинського, Ю. Тимошенко у понеділок зареєструвала відповідну заяву. Бютівці заблокували трибуну, заявивши, що не підуть із сесійної зали доти, доки до парламенту не прийде прозвітувати Генпрокурор, а до Ю. Тимошенко не допустять її захисника та народних депутатів. В. Литвин повідомив, що негайно направить запит до Генеральної прокуратури, Державної пенітенціарної служби та Міністерства охорони здоров’я з вимогою надати відповідну інформацію.
Під вигуки опозиції «Ганьба!» глава парламенту дочасно закрив ранкове пленарне засідання.
На початку пленарного засідання парламентарії пом’янули хвилиною мовчання народного депутата України п’ятого та шостого скликань, почесного президента «Київміськбуду» Володимира Поляченка, котрий пішов із життя 20 квітня на 56-му році життя.
Склали присягу народного депутата Віталій Журавський (обраний від Партії регіонів) та Валерій Ремез (від Народної партії). Новообрані депутати увійшли відповідно до складу фракцій Партії регіонів та Народної партії. Із днем народження привітали народного депутата від Партії регіонів Сергія Майбороду.
P.S. У Партії регіонів ситуацію навколо Ю. Тимошенко пов’язують із наближенням парламентських виборів. «Що ближче до виборів, то сильніше піар захльостуватиме всіх. Будуть створюватися будь-які інформаційні приводи для того, щоб дати можливість пропіаритися в засобах масової інформації», — зазначив регіонал Михайло Чечетов у коментарі «Голосу України».
«У цій ситуації не можу дати якусь оцінку, бо не знаю, що є насправді, — сказав він. — Можливо, ситуація взагалі висмоктана з пальця. Однак бажаю Юлії Володимирівні здоров’я, щоб вона швидше влилася в політичне життя країни, брала участь у політичних процесах».
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Валерія Лутковська.
Під час пленарного засідання.
Під час голосування за Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.