Оксану Макар поховали, та миколаївська трагедія продовжує тестувати наш соціум.

Народний обранець В. К. під час прес-конференції в Інформаційному агентстві «ГолосUA» заявив, що закупівлю апарата для штучної вентиляції легенів було здійснено за завищеними цінами. Крім того, сам апарат не відповідає існуючим вимогам та фактично призвів до загибелі Оксани Макар.

Днями медична громадськість Миколаївщини зібрала понад півтори тисячі підписів на знак незгоди з такими заявами нардепа та передала їх до ОДА. Крім того, до підписів долучаються матеріали завершеної прокурорської перевірки, за якою у діях медиків не вбачається жодної вини. Оксана Макар під час лікування перебувала на штучній вентиляції легенів із допомогою апарата «Carіna System» (вартістю 21 167 євро), який було отримано за рахунок централізованих поставок МОЗ України. Службове розслідування довело, що жодних нарікань на роботу вказаної апаратури не надходило. Зокрема, в акті наголошується, що апарати штучної вентиляції легенів (незалежно від конструкції) влаштовано в такий спосіб, що розриви легенів у результаті їх неправильного використання неможливі.

З цього приводу голова облдержадміністрації Микола Круглов направив до Голови Верховної Ради України В. М. Литвина та голови депутатської фракції Партії регіонів О. С. Єфремова офіційного листа, в якому просить дати оцінку діям народного депутата  щодо розповсюдження недостовірної інформації.

Одна з медпрацівників, що поставили свої підписи на захист професійної честі та ділової репутації своїх колег, сказала «Голосу України» таке: «Я в опіковому відділенні працюю не перший рік. До кожного свого пацієнта в нас завжди особливе ставлення: ми робимо все, щоб врятувати людину. Лікарі не відходили від Оксани, яка потрапила до нас у вкрай тяжкому стані, ні на хвилину. Апаратура, до якої вона була підключена, якісна і надійна. З її допомогою врятовано життя не одній людині. Це просто не по-людськи винити у смерті дівчини лікарів».

Миколаївська область.