Не провина — біда Севастополя: за свою понад двохсотлітню історію він майже увесь час був у становищі «улюбленого дитяти» влади. Центральний уряд майже завжди до потреб і запитів міста ставився з більшим розумінням, ніж до прохань інших регіонів. Така філософія спровокувала, якщо можна так висловитися, дещо утриманські настрої і у городян, і у міських керівників: ми на особливому рахунку, виконуємо особливу місію, тому «центр» зобов’язаний виявляти до нас особливу турботу.

Двадцять років тому така звичка погано прислужилася Севастополю: Москва помітно втратила інтерес до своєї військово-морської бази, а Київ ніяк цього самого інтересу не набуде... Швидко місту перейти на самостійне розв’язання своїх проблем неможливо. І хоча в останнє двадцятиліття у Севастополі дедалі помітніше зменшується його так звана мілітарна складова, але миттю перетворитися з військово-морської бази на промисловий, культурний, туристичний і бізнесовий центр регіон не може. До власних зусиль необхідно додавати допомогу центральної влади.

А життя тим часом триває: щоденної й пильної уваги потребує міська інженерна інфраструктура, значно від сучасних потреб відстає транспортна, дедалі нагальніше постають проблеми, характерні для галузі охорони здоров’я тощо.

Охорона здоров’я, мабуть, опинилася в найскладнішому становищі. Тому що донедавна значна частина жителів міста мала можливість вирішувати проблеми зі здоров’ям у військових госпіталях. Але останнім часом частка військовослужбовців у загальній чисельності населення міста помітно зменшилася. Водночас місто зростає, дедалі більший приріст населення, у тім числі й за рахунок міграції.

Торік під час відвідування Севастополя Прем’єр-міністром України Миколою Азаровим у докладній розмові про стан справ у місті голова Севастопольської міськдержадміністрації Володимир Яцуба заручився обіцянкою керівника Кабміну допомогти регіону в розв’язанні його нагальних проблем. Зокрема, йшлося про будівництво в Севастопольській міськлікарні № 1 імені М. І. Пирогова нового, сучасного хірургічного корпусу.

Кошторисна вартість нового корпусу — 41 мільйон гривень на будівництво і 17 мільйонів на закупівлю й монтаж необхідного медичного обладнання.

— Востаннє ми зустрічалися тут з журналістами наприкінці минулого року, тридцятого грудня. Тоді на повну йшли роботи на першому поверсі. Сьогодні закінчено четвертий поверх і ми стоїмо на майданчику технічного поверху, який вирішили зробити додатково, щоб розширити можливості лікарні, — сказав В. Яцуба під час відвідування будівництва в середині квітня.

Такі темпи зведення об’єкта, мабуть, не в останню чергу можна пояснити ще й тим, що керівник Севастополя — професіонал у будівельній галузі. По спілкуванню з виконробами, майстрами, бригадирами й робітниками на будівництві в очі впадає те, що воно відбувається однією — професійною — мовою. Володимир Яцуба не тільки розуміється на будівництві, а й має смак до цієї роботи. Приводом для останнього відвідування будівництва в міськлікарні №1 став факт, важливість якого розуміють лише професіонали — повністю закінчено укладання бетону.

Загальна площа нового хірургічного корпусу міськлікарні № 1 — понад вісім з половиною тисяч квадратних метрів.

— Микола Янович Азаров, котрий ініціював будівництво нового корпусу, продовжує постійно стежити за перебігом робіт — я регулярно доповідаю йому про темпи будівництва. Роботи ведуться з випередженням графіка приблизно на два тижні, отож слова, даного Миколі Яновичу, упевнений, ми дотримаємо. Він, як бачите, своє слово тримає: гроші уряд нам виділяє. Севастополь може пишатися — другого такого будівництва в Україні немає, — підкреслив у бесіді з будівельниками В. Яцуба.

У новому хірургічному корпусі зможуть у стаціонарних умовах одночасно лікуватися 220 пацієнтів.

Соціальний аспект допомоги держави Севастополю, пов’язаний з останніми змінами, внесеними в державний бюджет Верховною Радою, радує керівників міста. За словами В. Яцуби, удвічі зростуть пенсії ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи, 36 мільйонів гривень призначено для підвищення зарплат учителям. Ще 72 мільйони передбачено на будівництво нових об’єктів і реконструкцію наявних тільки в одній міській лікарні №1.

У січні 2012 року в Севастополі виконано будівельних робіт майже на шістнадцять мільйонів гривень. Торік здано в експлуатацію житла загальною площею понад 220 000 кв. м.

Від соціальних ініціатив Президента України Севастополь виграє чимало. Крім іншого, тут закладено фінансування будівництва автомобільної розв’язки-моста в районі залізничного вокзалу й Льодового палацу. Володимир Яцуба планує, що найближчим часом він разом з віце-прем’єр-міністром — міністром інфраструктури Борисом Колесніковим перші куби бетону закладуть у фундаменти цих об’єктів.

Чотири мільйони гривень додатково виділено на ремонт Севастопольського Академічного російського драматичного театру імені А. Луначарського і три мільйони — на інженерні роботи для реконструкції спорткомплексу імені 200-річчя Севастополя.

Севастополь.

Голова СМДА Володимир Яцуба (ліворуч) і президент корпорації «Гранд Інвест» Сергій Заборський (крайній праворуч) контролюють перебіг робіт на будівництві хірургічного корпусу Севастопольської міськлікарні № 1 імені М. І. Пирогова.

Фото автора.