Парламентська хроніка
Ранкове засідання 13 квітня
На запитання народних депутатів щодо проблем у місцях відбування покарань відповідав голова Державної пенітенціарної служби Олександр Лісіцков. Свою доповідь він розпочав із загальної характеристики кримінально-виконавчої системи в Україні. За його словами, на сьогодні в підрозділах служби перебуває 141 кримінальна виконавча установа, 33 слідчі ізолятори, вісім виправних колоній та 703 підрозділи кримінально-виконавчої інспекції. 
А загальна чисельність засуджених та ув’язнених становить близько 300 тисяч осіб. Озвучив голова й низку проблем, більшість з яких, за його словами, дісталися їм у спадок від Радянського Союзу. Серед таких питань, зокрема, складна ситуація з розміщенням осіб, узятих під варту і засуджених. О. Лісіцков (на знімку) повідомив, що з 33 слідчих ізоляторів, які функціонують, 14 побудовані понад 100 років тому. А п’ять — понад 200 років тому. Крім того, недостатньо місць для тримання осіб, засуджених на довічне ув’язнення.
Попри те, що протягом останніх років поступово збільшувалося фінансування кримінально-виконавчої системи, цього року потреби забезпечено лише на 35,4%. Проте керівництво служби вживає всіх заходів щодо поліпшення стану справ, виходячи з наявних можливостей. Водночас, відповідаючи на запитання бютівця Андрія Павловського щодо жахливих фактів, наведених у фільмі Костянтина Усова про Лук’янівське СІЗО, О. Лісіцков зауважив, що більшість із них не дістали підтвердження. Крім того, мав місце фотомонтаж.
«Проведено розслідування. Ті факти, що представлені суспільству, не підтверджуються. Перевірка триває. У тому числі й прокуратурою і центральним апаратом пенітенціарної служби», — заявив він і попросив дочекатися висновків Генпрокуратури.
Інше запитання від бютівців стосувалося «показухи в Качанівській колонії з медичним устаткуванням», що, за словами Євгена Добряка, звозили з різних лікарень. Проте голова пенітенціарної служби запевнив, що це не так. «Ми зробили стільки, скільки не робилося роками. Вперше на 80 мільйонів було придбано сучасного медичного устаткування. Як відомо, крім Тимошенко в Качанівській колонії є ще 150 жінок, яким потрібно це устаткування для лікування», — заявив він.
Щойно члени уряду залишили сесійну залу — дві опозиційні фракції «БЮТ- «Батьківщина» та «НУ—НС» попросили час для виголошення заяви. «Події під час розгляду Кримінального процесуального кодексу, законів про зміни до держбюджету завдали нищівного удару по демократії, парламентаризму та державності України. Сліпо виконуючи волю однієї людини, депутати більшості перетворили законодавчий орган на технічну обслугу адміністрації Президента», — заявив Сергій Сас.
Альтернативну думку від імені двох фракцій — Партії регіонів та Народної партії озвучив Олег Зарубінський. За його словами, під час ухвалення кодексу йшла серйозна, напружена й прозора робота. «Голосувалися всі без винятку поправки, навіть ті, які дублювали одна одну і були внесені для того, аби нового Кримінального процесуального кодексу в країні ніколи не було. А робилося це навмисно», — наголосив О. Зарубінський.
Заспокоїти хвилю обурення обох таборів спробував Голова Верховної Ради Володимир Литвин. «Давайте утримаємося від взаємних звинувачень. Давайте подивимось, як працюватиме цей Кримінальний процесуальний кодекс. Чи не будемо ми до нього повертатися неодноразово і потім звинувачувати один одного: чому не врахували ті чи інші поправки. Я розумію, що всі залишилися незадоволені, бо він складний, очевидно не довершений. Тому просив би, і з одного боку, і з іншого, не створювати проблеми. Я хотів би, щоб у нас була можливість для діалогу і компромісу. Давайте не будемо воювати, давайте обстоювати позиції, але не переходити межу», — наголосив В. Литвин.
Водночас на вимогу бютівців на розсуд сесії було поставлено питання про перегляд фільму Костянтина Усова у сесійній залі. Однак для позитивного рішення голосів не вистачило. «За» висловилися лише 113 депутатів.
Головуючий Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк запропонував не продовжувати розгляд законопроектів та перейти до «Різного».
Верховна Рада достроково припинила повноваження народних депутатів: Олександра Пеклушенка (Партія регіонів) у зв’язку з особистою заявою та Ігоря Головченка (Народна партія) у зв’язку зі смертю.
Водночас сесія ухвалила постанову «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України шостого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації» (щодо кандидатури Шевченка А. В.). Відповідно до неї, Андрія Шевченка обрано членом Комітету з питань правової політики, увільнивши його від обов’язків члена Комітету з питань свободи слова та інформації.
Депутати також у другому читанні та в цілому ухвалили Закон «Про внесення змін до Закону «Про трубопровідний транспорт» (щодо реформування нафтогазового комплексу).
Цього дня із днем народження народні депутати вітали Антоніну Болюру.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Юлія Льовочкіна, Ірина Горіна.