Вечірнє засідання 12 квітня

У зв’язку з рішенням Верховної Ради працювати до завершення розгляду всіх питань порядку денного вечірнє засідання 12 квітня затягнулося майже до ранку 13 квітня, коли врешті-решт було ухвалено Кримінальний процесуальний кодекс України. В цілому цей документ підтримали 272 народних депутати. Таким чином, після підписання документа Президентом порядок кримінального провадження визначатиметься новим Кримінальним процесуальним кодексом.
Нагадаємо, що згідно з новим КПК зміст та форма кримінального провадження має здійснюватися з дотриманням верховенства права, законності, рівності учасників судового провадження перед законом та судом, забезпеченням права на свободу та особисту недоторканність, недоторканності житла чи іншого володіння особи, презумпції невинуватості, права не свідчити проти себе та рідних, змагальності сторін та відкритості судового розгляду. При цьому кодекс визначає, що принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини. Новий КПК ліквідовує можливість повернення справи на додаткове розслідування та обмежує терміни проведення слідства (від 6 до 12 місяців залежно від тяжкості злочину), запроваджується такий запобіжний захід як домашній арешт, а сам запобіжний захід та його термін обирається виключно за рішенням суду.
Під час вечірнього засідання 12 квітня також було зроблено перерву для розгляду низки законопроектів стосовно внесення змін до держбюджету на 2012 рік. Урядовий законопроект про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2012 рік» щодо вирішення соціальних питань (реєстр. №1037) представив заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський. Він повідомив, що запропоновані зміни передусім спрямовані на покращення пенсійного забезпечення громадян, зокрема, на перерахунок пенсій громадянам, які вийшли на пенсію до 2007 року, та на підвищення на 20 відсотків пенсій військовослужбовцям буде спрямовано 7,7 мільярда гривень.
Крім того, 2 мільярди гривень додатково буде виділено на поліпшення соціального захисту та соціального забезпечення. Ці кошти буде спрямовано на поетапне підвищення прожиткового мінімуму для інвалідів, пенсіонерів, дітей із малозабезпечених сімей, модернізацію соціальних служб, створення мережі регіональних перинатальних центрів, збільшення видатків на забезпечення житлом чорнобильців, афганців та інвалідів війни, підвищення на 80 відсотків щорічної разової допомоги інвалідам війни. 10,7 мільярда гривень має піти на посилення фінансового забезпечення регіонів, у тому числі 4,6 мільярда гривень як субвенція для покриття різниці в тарифах на теплову енергію, послуги централізованого водопостачання та водовідведення.
Голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Валерій Баранов повідомив, що члени комітету, розглянувши урядовий законопроект, звернули увагу на можливі ризики. Зокрема, доходи загального фонду держбюджету пропонується збільшити на 10 відсотків, однак, за оперативними даними казначейства, поки що вони перевиконані лише на 2,1 відсотка. До того ж досі не переглянуто основні прогнозні макропоказники економічного та соціального розвитку країни на 2012 рік, які б підтверджували обґрунтованість і реалістичність такого збільшення доходів. Щоправда, повідомив В. Баранов, після додаткового опрацювання спільно з урядом ряду пропозицій комітет рекомендував Верховній Раді схвалити урядовий законопроект у цілому як закон. Також він повідомив, що законопроекти ряду народних депутатів мають негативні висновки Мінфіну та Головного юридичного управління, а положення двох законопроектів (авторства П. Симоненка (КПУ) та І. Глущенка (Партія регіонів) враховані в урядовому законопроекті.
Зрештою, 271 парламентарій підтримав урядовий законопроект про внесення змін до держбюджету на 2012 рік. Також у цілому було ухвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про здійснення державних закупівель» щодо закупівлі природного газу.