Парламентська хроніка
Ранкове засідання 12 квітня
За результатами таємного голосування бюлетенями Головою Рахункової палати призначено Романа Магуту. Голова лічильної комісії Микола Шершун повідомив, що 243 парламентарії підтримали запропоновану главою парламенту кандидатуру.
Перш ніж продовжити розгляд поправок до Кримінального процесуального кодексу України, народні депутати розглянули питання про призначення Голови Рахункової палати України. Глава парламенту Володимир Литвин повідомив, що відповідно до вимог статті 10 Закону «Про Рахункову палату» вніс на цю посаду кандидатуру Романа Магути. Далі перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Владислав Лук’янов зазначив, що члени комітету ухвалили рішення про те, що кандидатура Романа Магути відповідає вимогам закону про Рахункову палату України.
 Претендент на посаду Роман Магута у виступі зауважив, що своїм стратегічним завданням він вважає зміцнення статусу Рахункової палати як незалежного органу державного фінансового контролю. 
У зв’язку з цим, він пропонує повернути Рахунковій палаті право від імені Верховної Ради контролювати доходи держбюджету, оскільки сьогодні ця інституція лише контролює його виконання. Р. Магута також виступає за ухвалення нової редакції закону про Рахункову палату, котра має передбачати посилення її повноважень у сфері контролю за використанням публічних фінансів. Претендент на посаду також пообіцяв тісно співпрацювати з Комітетом Верховної Ради з питань бюджету. Коли йдеться про політичну незалежність Рахункової палати, то Р. Магута запевнив: «Я повною мірою усвідомлюю, що Рахункова палата під час виконання контрольних функцій має діяти від імені всього парламенту».
Під час обговорення кандидатури на посаду Голови Рахункової палати Валерій Камчатний («Реформи заради майбутнього») зазначив, що парламент нарешті підійшов до розблокування роботи цього важливого контрольного органу. Він висловив упевненість, що в разі обрання новий Голова Рахункової палати у своїй діяльності дотримуватиметься принципів законності, об’єктивності та гласності. Юрій Ганущак («БЮТ- «Батьківщина»), запитавши, хто такий глава Рахункової палати, сам і відповів, що це посадовець, який має показати, до того ж насамперед опозиції, що бюджетні кошти витрачаються відповідно до закону. А це означає, що на цю посаду треба висувати представника опозиції, вважає він. Оскільки цього не сталося, то «всі сім років ми не будемо мати довіри до цієї кандидатури», сказав депутат. Ще одна його претензія до кандидатури Р. Магути — це відсутність досвіду роботи в галузі фінансового контролю та загалом роботи на державній службі. Олег Зарубінський (Народна партія) звернув увагу на те, що, скорочуючи кількість контрольних органів у державі, треба поліпшувати якість роботи тих, що залишаються. А тому, на його думку, дуже доцільною є пропозиція Р. Магути про повернення Рахунковій палаті контрольних функцій не лише за видатками, а й за доходами держбюджету. Крім того, О. Зарубінський вважає, що Рахункова палата має тісно співпрацювати не тільки з бюджетним, а й з усіма парламентськими комітетами. Анатолій Кінах (Партія регіонів) зазначив, що Р. Магута пройшов дуже серйозний професійних шлях і має великий досвід роботи у фінансовій системі. До того ж він дистанційований від політичної конкуренції. Стосовно завдань Рахункової палати, то А. Кінах вважає, що Рахункова палата має прискіпливіше контролювати виконання державних стратегічних програм та ситуацію із зовнішнім державним боргом. Кирило Куликов («НУ—НС»), підкресливши, що в нього немає особистих претензій до кандидата, наголосив, що цю посаду мав би обіймати представник опозиції. Алла Александровська (КПУ) звернула увагу, що Рахункова палата мала б давати більше рекомендацій уряду, зокрема стосовно неймовірного роздування комунальних тарифів, а до висновків Рахункової палати мають уважніше прислухатися правоохоронні органи. Голова лічильної комісії Микола Шершун повідомив, що таємне голосування шляхом подання бюлетенів відбудеться з 12-ї до 13-ї години.
Після обговорення на вимогу фракцій «БЮТ-«Батьківщина» і «НУ—НС» було оголошено перерву, а після її завершення із заявою виступив народний депутат Роман Забзалюк. Він повідомив, що опозиція зібрала 150 підписів народних депутатів за внесення на розгляд парламенту питання про недовіру Генеральному прокурору Віктору Пшонці. Також опозиція наполягає на створенні Тимчасової слідчої комісії з розслідування вбивства Євгена Щербаня та інших резонансних убивств у Донецькій області. «Саме в той час прокурором Донецької області працював Віктор Пшонка, тож нинішній Генпрокурор має нести безпосередню відповідальність за вбивства в Донецькій області у 1990-х роках, а також за безпідставне звинувачення на адресу Юлії Тимошенко стосовно її причетності до вбивства Євгена Щербаня», — заявив Р. Забзалюк.
Далі народні депутати повернулися до розгляду у другому читанні проекту Кримінального процесуального кодексу. А перед тим парламентарії підтримали пропозицію головуючого працювати в четвер до завершення розгляду всіх питань порядку денного.
Під час засідання журналісти на підтримку вимоги статті 84 Конституції України, яка гласить, що «голосування на засіданні Верховної Ради України здійснюється народним депутатом особисто», вивісили з ложі преси банер: «Не забажай картки сусіда свого! Голосуй чесно!».
Народні депутати розглянули питання призначення та звільнення суддів.
На початку засідання головуючий привітав із 70-річним ювілеєм народного депутата Олега Тищенка.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Під час пленарного засідання Верховної Ради України.