ПОСТАНОВА Верховної Ради України

У 2012 році виповнюється 950 років місту Тисмениці Івано-Франківської області — одному з найдавніших поселень Прикарпаття, перша письмова згадка про яке датується 1062 роком. У 1448 році місто здобуло Магдебурзьке право. 14 вересня 1638 року Галицька рада надала Тисмениці копію королівського статуту кушнірського цеху, що визнається міжнародною хутровою спільнотою датою заснування хутрофірми «Тисмениця». Тут у різні часи народилися, бували і проживали відомі науковці, літератори, політичні та громадські діячі, які збагатили українську, польську, вірменську та єврейську культури. З Тисмениці походять релігійний діяч і полеміст Йов Княгиницький — засновник Скиту Манявського, педагог і літератор Кость Горбаль, священик і письменник Микола Угорчак (Погідний), митрополит Галицький УАПЦ Андрій та багато інших. Одним із найвизначніших політичних лідерів Галичини кінця XІX — першої половини XX ст. був Кость Левицький — уродженець міста Тисмениці, адвокат і публіцист, почесний член «Просвіти», співзасновник і провідний діяч багатьох політичних, культурних і економічних установ, перший голова Уряду Західноукраїнської народної республіки (ЗУНР).
Враховуючи історичне і культурне значення міста Тисмениці Івано-Франківської області та у зв’язку з його 950-річчям, Верховна Рада України постановляє:
1. У 2012 році урочисто відзначити 950-річчя заснування міста Тисмениці Івано-Франківської області.
2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:
у місячний термін з дня прийняття цієї Постанови утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення 950-річчя заснування міста Тисмениці Івано-Франківської області;
у двотижневий термін з дня утворення зазначеного організаційного комітету розробити та затвердити план заходів, пов’язаних з відзначенням 950-річчя заснування міста Тисмениці Івано-Франківської області.
3. Рекомендувати:
Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати висвітлення в засобах масової інформації заходів, що проводитимуться у зв’язку з відзначенням 950-річчя заснування міста Тисмениці Івано-Франківської області;
Національному банку України виготовити і ввести в обіг ювілейну монету, присвячену 950-річчю заснування міста Тисмениці Івано-Франківської області;
Українському державному підприємству поштового зв’язку «Укрпошта» видати серію поштових марок, присвячених 950-річчю заснування міста Тисмениці Івано-Франківської області.
4. Рекомендувати Президії Національної академії наук України передбачити проведення відповідними академічними інститутами разом із Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника науково-практичної конференції «Тисмениця в історії України».
5. Рекомендувати Івано-Франківській обласній державній адміністрації звернутися до Президента України та Кабінету Міністрів України з пропозиціями щодо відзначення державними нагородами мешканців і вихідців міста Тисмениці Івано-Франківської області, які зробили вагомий внесок у соціально-культурну розбудову України.
6. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування і Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності.
7. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.
Голова Верховної Ради України В. ЛИТВИН.
м. Київ.
22 березня 2012 року.
№ 4602-VІ.