Парламентська хроніка. Ранкове засідання 11 квітня
 
Верховна Рада продовжила розгляд проекту Кримінального процесуального кодексу. Цьому питанню депутати присвятили майже весь пленарний день, проте розгляд усіх поправок так і не завершили. Працювали народні обранці без перерви до 15-ї години (в середу передбачено лише ранкове засідання, яке триває до 14-ї години).
Зокрема, Юрій Одарченко («БЮТ-«Батьківщина») пропонував передбачити у документі право затриманого вільно обирати захисника: адвоката чи іншого фахівця в галузі права. «Концепція кодексу, який встановлює монополію адвокатів на захист прав людини, викликає недовіру. Нинішня влада за допомогою закону про адвокатуру поставить колегію адвокатів під свій контроль, і неугодні владі особи не зможуть отримати належний захист. Адже ті адвокати, які ризикнуть захищати людей від влади, можуть бути позбавлені свідоцтва», — наголосив депутат. Пропозицію Ю. Одарченка підтримало лише 57 народних обранців.
Поправка народних депутатів бютівця Віктора Швеця та регіоналів Валерія Бондика, Едуарда Прутніка, Олексія Плотнікова та Владислава Забарського стосувалася прав свідків. Як зауважив В. Швець, відповідно до рішень Конституційного Суду кожен має право на правову допомогу, зокрема, й свідки. «У проекті КПК передбачено, що свідок має право користуватися такою допомогою під час надання свідчень. Я вважаю, що це абсолютно неправильно», — зауважив депутат. Тому було запропоновано змінити редакцію статті на таку: «Користуватися правовою допомогою під час допиту та проведення процесуальних дій за своєю участю, уклавши угоду з адвокатом». Однак ця ініціатива також не здобула підтримки.
А от Юрій Прокопчук («БЮТ-«Батьківщина») заявив, що більшість із внесених майже чотирьох тисяч поправок, основна частина з яких запропонована опозицією, було відхилено у незаконний спосіб.
Під час розгляду поправок представники «БЮТ-«Батьківщина» не раз звертали увагу на те, що наявних у сесійній залі парламентаріїв значно менше від необхідних 226. Зрештою, пропозицію стосовно доручення лічильній комісії підрахувати кількість народних обранців, які перебувають у залі, було поставлено на голосування, однак її не підтримали.
На початку ранкового засідання заяву від імені двох фракцій («БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС») виголосив бютівець Степан Курпіль. Він повідомив, що минулого тижня в Баку відбувалася сесія Парламентської Асамблеї ЄВРОНЕСТ, до якої входять депутати європейського парламенту та представники законодавчих органів України, Азербайджану, Грузії, Вірменії та Молдови. За словами парламентарія, на цьому міжнародному форумі, зокрема, було прийнято резолюцію про становище Юлії Тимошенко. «ЄВРОНЕСТ закликає Верховну Раду України переглянути і без зволікань змінити Кримінальний кодекс, який передбачає переслідування за політичні рішення, що само собою не відповідає міжнародним стандартам. ПА вимагає, щоб українські органи влади забезпечили Юлії Тимошенко, Юрію Луценку та Валерію Іващенку основне право на підтримку здоров’я, та щоб їм відповідно до міжнародних стандартів було надано необхідну медичну допомогу», — зауважив С. Курпіль. Тому єдино правильний висновок для влади, наголосив парламентарій, — це виконувати рекомендації і вимоги міжнародних інституцій та власні обіцянки.
За результатами двох пленарних днів народні депутати розглянули 95 статей проекту КПК і понад 1290 поправок.
Верховна Рада ухвалила постанову про План заходів щодо реалізації положень Висновку № 190 (1995) Парламентської асамблеї Ради Європи «Заявка України на вступ до Ради Європи» та Резолюції № 1862 (2012) Парламентської асамблеї Ради Європи «Функціонування демократичних інституцій в Україні». За словами першого заступника голови Комітету у закордонних справах Тараса Чорновола, готуючи документ до другого читання, депутати намагалися зберегти цінні напрацювання постанови, прийнятої у першому читанні (автор Іван Попеску), та включити до неї так звану політичну частину резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи. На цьому, зауважив обранець, і ґрунтується абсолютна більшість поправок (усього їх 31), які надійшли. За кожну з них сесія голосувала окремо. Щоправда, більшість пропозицій необхідної кількості голосів не набрала. Через що бютівці заявили, що не братимуть участі у цьому фарсі, і залишили сесійну залу. Солідарність з колегами висловили й представники «НУ—НС».
Валерій Баранов, Валерій Дубіль.
 
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.