Ранкове засідання 10 квітня
На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив, що від Кабінету Міністрів до парламенту надійшов законопроект про внесення змін до закону про держбюджет-2012, в якому пропонується додати на соціальні видатки 33 мільярди 300 мільйонів гривень. Глава парламенту доручив профільному комітету оперативно підготувати цей документ, щоб його розглянути одночасно з іншими законопроектами про внесення змін до цьогорічного бюджету, що їх запропонували народні депутати. Парламентарії внесли цей законопроект до порядку денного сесії.
 Під час виступів від фракцій заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко оприлюднив вимоги опозиції — створення Тимчасової слідчої комісії щодо розслідування масових вбивств бізнесменів у 1990-х роках у Донецькій області та, зокрема, вбивств народних депутатів Євгена Щербаня та Євгена Кушнарьова. «Ми хочемо почути правду: хто сьогодні з високопосадовців країни володіє майном і нерухомістю тих, хто загинув у так звані роки первісного накопичення капіталу на Донеччині», — сказав політик. Окрім того, 
М. Томенко повідомив, що опозиція розпочинає збір підписів з вимогою відставки керівництва Генеральної прокуратури у зв’язку з останніми заявами у ЗМІ щодо екс-прем’єра Ю. Тимошенко. На вимогу фракцій «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС» було оголошено перерву, після якої Сергій Соболєв повторив вимоги опозиції.
Перед початком розгляду Кримінального процесуального кодексу в другому читанні депутати проголосували за продовження вечірнього пленарного засідання до завершення розгляду цього законопроекту (226 «за»).
Доповідач, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник, нагадав, що минуло 15 років, відколи наша держава обрала європейський шлях розвитку і зобов’язалася реформувати кримінальне судочинство. У 2010 році указом Президента України було створено робочу групу з підготовки КПК. Розроблений законопроект пройшов декілька європейських правових експертиз, їх висновки однозначні: проект КПК на 99 відсотків відповідає європейським стандартам. Якнайшвидше прийняти цей законопроект закликала український парламент і Парламентська асамблея Ради Європи. Більшість вітчизняних експертів підтримали такі висновки, називаючи проект КПК «малою конституцією».
За словами В. Олійника, під час підготовки законопроекту в комітеті надійшло 3755 поправок від народних депутатів, із них 1085 — враховано частково або повністю, 2217 пропозицій запропоновано відхилити. Із 453 пропозицій комітет не прийняв остаточного рішення і запропонував визначитися в сесійній залі. Було також враховано 136 пропозицій Головного юридичного управління Верховної Ради. Комітет рекомендував парламентові ухвалили проект КПК у другому читанні та в цілому.
Член комітету Юрій Кармазін повідомив, що він вніс до проекту КПК 323 пропозиції. На його погляд, кодекс у нинішньому вигляді треба відправити на доопрацювання і широке громадське обговорення, бо він призведе до паралічу правоохоронної системи — навантаження на кожного слідчого зросте до п’яти тисяч справ. На думку Ю. Кармазіна, в законопроекті також не врегульовано створення належної системи досудового слідства, порушено право на захист, функції прокуратури, а запровадження суду присяжних не відповідає світовій практиці.
Серед пропозицій було й змінити назву законопроекту: Кримінально-процесуальний кодекс або Карно-процесуальний кодекс. Однак голосуванням було підтверджено попередню назву — Кримінальний процесуальний кодекс.
Зранку парламентарії вшанували пам’ять свого колеги Ігоря Головченка, котрий 7 квітня пішов із життя на 52-му році.
Депутати вітали з днем народження Миколу Кульчинського і Сергія Пачесюка.
Фото Олександра КЛИМЕНКА. 
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Олег Зарубінський, Борис Білаш.
Остап Семерак, Максим Луцький.