У вівторок, 27 березня, з нагоди Міжнародного дня театру в Ужгороді широко відзначили митців.

Розпочалися урочистості на площі перед Закарпатським українським муздрамтеатром з відкриття меморіальної дошки засновникам професійного театру на Закарпатті братам Юрію-Августину і Євгену Шерегіям.

У фойє театру організували виставку робіт лауреатів обласної премії в галузі літератури і мистецтва за минулий рік, яких прийшли вшанувати голови ОДА Олександр Ледида та обласної ради Іван Балога.

— Економіку можна відродити за кілька років, культура ж твориться століттями і тисячоліттями. Тож сьогодні хочемо подякувати вам, митцям, за розвиток нашої культури і збереження та примноження духовної спадщини, — сказав Олександр Ледида, вручаючи посвідчення лауреатам.

У галузі літератури премію Федора Потушняка вручили: Андрію Дурунді, Мар’яні Нейметі, Галині Курій і Михайлові Рошку. У галузі музичного і виконавського мистецтва премію імені Дезидерія Задора отримали: Інна Попова, Микола Попенко, Василь Гайдук, Іван Хланта, Наталія Висіч, ансамбль солістів «Гармонія» Закарпатської обласної філармонії. У галузі театрального мистецтва премією імені Євгена та Юрія-Августина Шерегіїв відзначили: режисерсько-постановочну групу Закарпатського обласного російського драмтеатру; Клару Берец, Миколу Карпенка, Тараса Гамазу, Василя Кобаля. А художники Олена Кондратюк, Василь Свалявчик, Юрій Герц, Василь Беца, Одарка Сопко, Людмила Корж-Радько, Іван Дем’ян, Іван Бровді, Наталія Борецька-Грабар, Людмила Біксей, Віктор Штець отримали обласну премію у галузі образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва імені Йосипа Бокшая та Адальберта Ерделі.

Ця подія ще раз підтвердила: культура й духовність, маючи глибоке коріння на Закарпатті, радує сучасників своїми досягненнями і вивищує буйну крону мистецтва.

На знімку: премії лауреатам вручають голови ОДА Олександр Ледида і облради Іван Балога.

Фото надане прес-центром облдержадміністрації.