Нещодавно вийшла друком перша в Україні «Енциклопедія державного управління» у восьми томах. Опікувалася її створенням Національна академія державного управління при Президенті України. Видання можна назвати унікальним, хоча б з огляду на те, що його загальний обсяг становить 5202 сторінки, на котрих розміщено 3066 статей, над змістом яких працювали 713 авторів.

Проте важлива не кількість сторінок, а їх якість. У цьому контексті координатор проекту професор Юрій Сурмін звернув увагу на два аспекти: по-перше, авторський колектив — це переважно кандидати й доктори наук — співробітники академії та Дніпропетровського, Львівського, Одеського та Харківського регіональних інститутів державного управління. Тому рівень розкриття термінів відповідний. По-друге, енциклопедію вирішили зробити зручною для використання, тому кожен том має свою тему. Перший присвячено проблемам теорії державного управління, другий — методології, третій — історії, четвертий і п’ятий — галузевому та територіальному управлінню, шостий — державній службі, сьомий — державному управлінню в умовах глобальної та європейської інтеграції, восьмий — публічному врядуванню. Тож кожен том можна використовувати і як словник, і як підручник.

Шкода лише, що тираж енциклопедії дуже обмежений — всього 500 примірників. Крім того, ознайомитися з цим виданням можна буде лише в бібліотеці. Видавці не мають права продавати книгу, бо вона видана на кошти меценатів: Представництва Фонду Ганнеса Зайделя в Україні та благодійної організації «Фонд братів Кличків». Щоправда, аби енциклопедія стала доступною кожному держслужбовцю, за словами Юрія Сурміна, нині вони працюють над її електронним варіантом.