Що ближче до виборів, то більше несподіванок. Учора Петро Порошенко, один із соратників Віктора Ющенка, був призначений міністром економіки. Хоча після появи інформації про його ймовірне призначення на цю посаду минув майже місяць.

Ходили різноманітні чутки, чому він не обійняв цю посаду одразу після того, як Президент Віктор Янукович заявив, що розглядає кандидатуру колишнього секретаря Ради національної безпеки й оборони, щоб призначити на посаду міністра. Одні переконували, що Петро Олексійович хотів очолити Міністерство фінансів, інші — що він зібрався балотуватися до Верховної Ради по мажоритарному округу у Вінницькій області.

Не менше чуток з’явилося й цими днями. За деякими даними, вчора Петро Порошенко на зустрічі у глави держави мав переконати Віктора Януковича звільнити політв’язнів. Хоча він сам у соціальній мережі розповів, що рішення обійняти посаду міністра економіки далося нелегко, але він прийняв пропозицію і виклав своє бачення подальшого розвитку економіки. Однак жодним словом не обмовився, про що іще говоритиме з Президентом України.

У свою чергу, вчора група народних депутатів від БЮТу прагнула зустрітися з Генеральним прокурором Віктором Пшонкою. Схоже, головна тема зустрічі — лікування Юлії Тимошенко. Її адвокат Сергій Власенко звинуватив владу в тому, що ув’язненій Качанівської колонії на Харківщині не дозволяють лікуватися у стаціонарному медичному закладі, на чому, мовляв, наполягають німецькі медики, які обстежували екс-прем’єра. Натомість міністр юстиції Олександр Лавринович стверджує, що сама Юлія Тимошенко не хоче ніякого лікування.

А тим часом у БЮТі розпочалися тектонічні зрушення. Як повідомили деякі засоби масової інформації, на майбутній з’їзд партії «Батьківщина» не потрапило близько двох десятків народних обранців. Колеги роблять висновок, що вони попали в опалу до нинішніх лідерів партії. А рішення про це приймалося без відома Юлії Тимошенко. І пророкують цим народним обранцям долю Наталії Королевської.

У свою чергу опальна бютівка провела з’їзд Української соціал-демократичної партії, на якому прийнято рішення перейменувати політичну силу, яку вона очолила восени минулого року. Але й тут не обійшлося без скандалу. Лідер руху воїнів-афганців «Ніхто, окрім нас» Олександр Ковальов звинуватив Наталію Королевську у неправомірному використанні символіки організації для власної реклами.

Можна констатувати, що Президент розпочав модернізацію Кабінету Міністрів, аби прискорити економічні реформи. І тому робить відповідні кадрові перестановки. Відтак політологи не виключають, що після виборів відбудеться зміна уряду.

У свою чергу опозиція продовжує плодити ворогів у власному середовищі й ніяк не може знайти порозуміння, що, безумовно, ускладнить їхнє завдання — перемогти на парламентських виборах. Що, до речі, яскраво засвідчили вибори міського голови Обухова Київської області. Отож, схоже, опозиціонери так полюбили наступати на одні й ті ж граблі, що без цього вони вже не можуть жити.