Стартував всеукраїнський поетичний вернісаж «Троянди й виноград». Про його початок днями під час прес-конференції у Києві оголосив громадський діяч і поет голова журі Борис Олійник. Організаторами вернісажу традиційно виступили «Фонд Максима Рильського «Троянди й виноград», Український фонд культури, Київський літературно-меморіальний музей Максима Рильського.

Цього року переможців поетичного змагання визначатимуть у трьох номінаціях: патріотична, пейзажна та інтимна лірика. Нагородами, за словами онука великого поета, а заразом і його тезки Максима Рильського, будуть кришталева троянда, іменні дипломи та спеціальні призи. Організатори не передбачили великих грошових винагород не через те, що не можуть віднайти кошти (меценати у конкурсу є, зокрема, президент корпорації «Еталон» Володимир Бутко), а через те, що прагнуть знайти справжні народні таланти, а не бажаючих збагатитися. Власне, тому «Троянди й виноград» і названо не конкурсом, а вернісажем. «Бо це не тільки змагання, а огляд поетичного стану суспільства», — пояснив Борис Олійник.

Українці пишуть вірші, незважаючи на те, що сьогоденна реальність диктує інші пріоритети, наголошувала директор Київського літературно-меморіального музею Максима Рильського Вікторія Колесник: «Минулого року ми не проводили конкурс, але на адресу музею постійно отримували листи з віршами. Й навіть цьогоріч, ще до оголошення початку вернісажу, люди надсилали нам свої твори». Тож необхідність таких конкурсів очевидна. Проте не для всіх. Наприклад, ще 1972 року було засновано премію імені Максима Рильського за кращий художній переклад. Нині ця відзнака почила у Бозі. Мабуть, не так нам уже й потрібні переклади іноземної літератури (хоча певна логіка у цьому є: сьогодні немає за що видавати навіть українську літературу, не те що переклади). Два листи Бориса Олійника до Прем’єр-міністра України з цього приводу викликали цілу низку відписок, які зводилися до поради упорядкувати всі літературні премії, а вже потім їх реанімувати. Як можна визначити, яка премія важливіша: імені Лесі Українки чи Максима Рильського, знають, мабуть, лише автори цього послання.

Утім, будьмо оптимістами і цінуймо те, що маємо. Тож, якщо ви пишете вірші, запам’ятайте умови конкурсу. Учасники надсилають свої творчі доробки у друкованому вигляді у конверті за адресою: 03039, Київ-39, вул. Максима Рильського, 7. Київський літературно-меморіальний музей М. Рильського з поміткою «Поетичний вернісаж». Дата відправлення — не пізніше 30 серпня 2012 року. Від одного учасника може бути отримано один або кілька творів загальним обсягом не більше 100 друкованих рядків. Учасники конкурсу мають визначити та назвати поетичний жанр, в якому представляють свій твір або твори, а також надати основні дані про себе — ПІБ, повну адресу, контактний телефон, інформацію про освіту, місце роботи, посаду. Надіслані твори не рецензуються та не повертаються. Бажаємо всім успіхів і перемог!