Вечірнє засідання 22 березня

Парламентарії конституційною більшістю («за» — 344 голоси) ухвалили в цілому досить прогресивний законопроект «Про громадські об’єднання». Як зазначив голова підкомітету Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Василь Демчишен, робоча група, котра готувала цей документ, взяла до уваги рекомендації Комітету міністрів Ради Європи державам-членам стосовно правового статусу неурядових організацій в Європі, зберігши при цьому концепцію та ключові положення ухваленого в першому читанні законопроекту. Щоправда, під час дискусії стосовно конституційності права юридичних осіб приватного права бути членами громадських організацій було запропоновано змінити назву законопроекту, застосувавши замість терміна «громадські організації» ширше визначення — «громадські об’єднання» — що включає громадські організації, об’єднання фізичних та юридичних, громадські спілки. Верховна Рада підтримала цю пропозицію.
В цілому ухвалено й законопроект про внесення змін до Закону «Про особливості провадження у справах про адміністративні правопорушення в період проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні». Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник повідомив, що в даному разі пропонується вилучити із зазначеного закону положення щодо можливості розгляду справ про адміністративні правопорушення на період проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні безпосередньо на території спортивної споруди у спеціально обладнаних приміщеннях.
Далі народні депутати, внісши зміни до статті 6 Закону «Про політичні партії в Україні», спростили процедуру припинення членства в партії. За цими змінами громадянин України має право в будь-який час зупинити чи припинити своє членство в політичній партії шляхом простого подання заяви до відповідних статутних органів політичної партії. При цьому передбачено, членство в політичній партії зупиняється чи припиняється з дня подання такої заяви та не потребує додаткових рішень. З цього ж дня припиняється перебування громадянина України на будь-яких виборних партійних посадах. Ці зміни продиктовані тим, що, як зазначив народний депутат Олександр Черноморов, іноді громадяни України після подання заяви про припинення чи зупинення членства у політичній партії ще довго проти своєї волі продовжують залишатись у її складі. Тож іноді це ставало причиною зняття з виборчих перегонів, оскільки виборчкоми вважали, що кандидати у депутати начебто подали недостовірні дані стосовно своєї партійності.