Парламентська хроніка
Ранкове засідання 25 березня
Під час години запитань до уряду народні депутати заслухали інформацію про стан справ в агропромисловому комплексі. За словами Першого віце-прем’єр-міністра Валерія Хорошковського, внаслідок несприятливих погодних умов із посіяних 80,4 млн. га озимих на зерно сходи отримані на площі 7,3 млн. га (або 87%).
З них у доброму або задовільному стані знаходиться приблизно 63 відсотки, або 4,6 млн. га. Загинули посіви на площі 0,6 млн. га. (8,5%), а на 1,1 млн. га 
(13 %) посіяне не зійшло, тож доведеться пересівати.
Попри це, зауважив В. Хорошковський, аграрії не передбачають значного зниження валового виробництва зерна порівняно з минулим роком.
Урядовець також повідомив, що Кабмін додатково виділить 300 млн. грн. для державної підтримки галузі рослинництва, пов`язаної з пересівом у 2012 році озимих зернових культур.
Що стосується так званої сирної війни, то перший віце-прем’єр повідомив, що ринок Росії та Митного союзу є дуже важливим для вітчизняних виробників, тож вони зацікавлені, щоб на нього поставлялися тільки якісні та безпечні продукти. «Вимоги України та Росії, зокрема щодо виробництва сиру, однакові. Водночас процедура експорту до Росії є більш жорсткою, ніж до інших країн світу. Це обумовлено тим, що російські компетентні органи не визнають результатів періодичних досліджень, встановлених українським законодавством», — сказав він.
За словами В. Хорошковського, з метою визначення якості українських молочних товарів було проведено дослідження всіх партій, виготовлених на заводах-експортерах. За результатами досліджень понад 300 зразків вмісту рослинних жирів не було виявлено. Крім того, з метою підтвердження цих результатів, зразки сирів направлені на незалежну експертизу до закордонного випробувального центру. Відповідаючи на запитання щодо збитків нашої держави через зрив поставок сирів, В. Хорошковський зауважив, що єдиної думки щодо методики їх вирахування немає. «Звичайно, збитки є. І їх сума буде не меншою, ніж озвучена в запитанні — 426 млн. дол. США».
Далі депутати заслухали звіт Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин, що призвели до ситуації, яка склалася довкола ЗАТ «Індар». Голова комісії Ігор Плохой повідомив, що у завод, який з 1999 року забезпечує діабетиків інсуліном, держава свого часу вклала понад 100 млн. євро. «У 2000 році 70 відсотків акцій виробництва були передані до статутного капіталу державної акціонерної компанії «Укрмедпром». З цього часу за акції заводу розгорнулася справжня війна, — зауважив депутат. — У березні 2008 року в рамках умовно створеного виробництва, акції заводу «Індар», ринкова вартість якого вже становила 70 млн. грн., були продані британському офшору за шість мільйонів гривень. За цим фактом проти керівництва «Укрмедпрому» було порушено кримінальні справи, які розслідуються й досі».
І. Плохой повідомив також, що невдовзі після створення парламентської ТСК рішенням Київського апеляційного господарського суду 70 відсотків акцій «Індару» було повернуто державі, але виявилося, що акції нічим не підкріплені, бо керівництво заводу вивело майже всі його активи на приватні структури. За цим фактом, повідомив голова, було порушено дві кримінальні справи, які, однак, були закриті «за фактом відсутності складу злочину» на стадії досудового слідства. «ТСК звернулася до Генпрокуратури з вимогою скасувати постанову про закриття справи», — наголосив регіонал. З огляду на це він просив продовжити роботу комісії. Таку пропозицію депутати підтримали — робота ТСК триватиме до 1 липня 2012 року. На початку ранкового засідання на вимогу двох фракцій «БЮТ-«Батьківщина» та «НУ—НС» було надано час для виголошення заяви. Стосувалася вона рішення Європейського суду з прав людини у справі Юлії Тимошенко, ухваленого 15 березня цього року щодо забезпечення адекватного лікування екс-прем’єра у спеціалізованій медичній установі за межами Качанівської колонії.
«Минув тиждень, а український уряд не зробив жодного кроку для його виконання. Юлія Тимошенко продовжує перебувати в Качанівській виправній колонії, не отримуючи лікування, рекомендованого незалежними німецькими лікарями. Мало того, Служба безпеки продовжує щоденні слідчі дії з Юлією Тимошенко за черговою безпідставною кримінальною справою, ще у 2005 році закритою спільним рішенням двох палат Верховного Суду», — наголосив голова фракції «БЮТ-«Батьківщина» Андрій Кожем’якін.
Таку ситуацію бютівці вважають брутальним порушенням міжнародних зобов’язань України.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив про створення у парламенті міжфракційного об`єднання «За майбутнє України без куріння». Його головою обрано Євгена Царькова.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Віктор Турманов, Володимир Скубенко.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.