Черкащани, які страждають на ниркову недостатність, провели акцію протесту, прикувавши себе наручниками до вуличного ліхтаря перед приміщенням ОДА.
У такий спосіб пацієнти приватної клініки «Фрезеніус» висловили незгоду з депутатами, котрі не виділили коштів на діаліз у цьому медичному закладі. Без підтримки залишились 64 хворих. Натомість фінансове забезпечення на 15 місць отримало відділення хронічного гемодіалізу обласної лікарні. На думку протестувальників, якість лікування у цьому комунальному закладі значно нижча, ніж у приватній німецькій клініці, котра працює у Черкасах з 2009 року.
Тим часом, керівництво клініки повідомило, що через відсутність бюджетних коштів, надходження яких гарантувалося попередньою владою, з 26 березня цього року послуги з замісної ниркової терапії надаватися не будуть.
За словами начальника Головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф Черкаської ОДА Володимира Брожика, область відмовляється від послуг «Фрезеніус Медикал Кер Україна» у зв’язку «з вкрай обмеженими можливостями обласного бюджету». Щоб повніше забезпечити медичною допомогою хворих на ниркову недостатність, наголосив посадовець, протягом 2010—2011 років у двох райцентрах Черкащини відкрито філії відділення хронічного гемодіалізу обласної лікарні — на кілька місць.