Газовики Прикарпаття вважають, що люди втрачають стимул економити блакитне паливо. Точніше, ті, хто не користуються лічильниками, більше не зацікавлені в їх встановленні, а отже, і в ощадливому використанні газу, адже тепер вони, відповідно до нових норм, платитимуть у 1,5—2 рази менше за спожите.

Нагадаємо, що згідно із постановою Кабінету Міністрів «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» від 06.08.2014 було змінено норми споживання природного газу для всіх фізичних осіб, у помешканнях яких не встановлено лічильників газу.

ПАТ «Івано-Франківськгаз» обслуговує майже 395 тисяч фізичних осіб, з них 8% не мають лічильників газу. Це майже 32 тисячі прикарпатців. Забезпечення помешкання приладом обліку може здійснюватися за рахунок газорозподільної організації чи за рахунок споживача. Заступник голови правління товариства з постачання та обліку газу Віталій Шульга розповів, що кожного року компанія встановлює 4—5 тисяч безплатних лічильників. Для забезпечення всіх споживачів області засобами обліку знадобиться не менше 6 років. Водночас уже з 1 січня 2016 року буде заборонено подавати блакитне паливо споживачам, які користуються плиткою та колонкою без лічильника, а ще через два роки «Івано-Франківськгаз» буде змушений взагалі припинити газопостачання всім абонентам за відсутності засобів обліку.

Щоб уникнути таких непопулярних заходів, місцеві газовики пропонують або збільшити фінансування програми безплатного встановлення лічильників газу, або ж держава має зацікавити споживачів встановлювати прилади за власний кошт.