Що далі в минуле віддаляється постать українського письменника, режисера та культурного діяча 1920—1930-х років Авеніра Коломийця, то більше відкривається його духовний світ. Із-за кордону в Україну повертається творча спадщина «Волинського Франка», як його називали побратими по перу.
Так, наприкінці минулого року син Авеніра Коломийця Ждан прислав із Австралії, де мешкає, у Рівненську державну обласну бібліотеку книги Коломийця «Антологія поезій», «Літературні твори», «Шевченкова ера», «Авенір Коломиєць. Збірка матеріалів про життя і діяльність українського письменника і режисера». Ці книги були видані до 106-ї річниці з дня народження і 65-ї річниці смерті письменника.
І ось новий презент з Австралії для бібліотеки — літературно-мистецький і науковий збірник «Керма» за 1946 рік, редактором і видавцем якого був Авенір Коломиєць. Його почали готувати в Україні у місті Дубно в роки війни, але надрукували у Зальцбурзі (Австрія) накладом 500 примірників. У збірнику (на знімку) чимало цікавих публікацій самого автора, а також деяких інших українських письменників. Авенір майже повністю підготував до виходу у світ другий номер журналу, але так і не побачив його.
Тривалий час «Керма» перебували у власності Ждана Коломийця, а нині він поділився ними з краєм, де народився, виростав і працював його батько.
Євген ЦИМБАЛЮК, краєзнавець.
Млинів
Рівненської області.