Свою «методику» фільтрування обіцянок під час виборів розробили у Новобузькій районній раді. Так, під час виборчої кампанії до місцевих рад 2010 року кожен кандидат у депутати районної ради після зустрічі з виборцями повинен був особисто підписатися на папері під своїми обіцянками. Усе, у чому майбутній обранець обіцяв народу своє сприяння, у ту ж мить ставало об’єктом двосторонньої угоди, — так званого соціального наказу від територіальної громади вирішити ті чи інші проблемні питання, на яких наголошував кандидат у депутати.

Як розповіла «Голосу України» голова Новобузької районної ради Валентина Терзієва, таких доручень від виборців місцевими депутатами взято 89. Торік у березні усі доручення виборців були ухвалені рішенням сесії районної ради (яким затверджені заходи із їх реалізації протягом 2011—2015 років). А це означає, що їх виконання тепер контролює вся районна громада.
Накази виборців лягли в основу деяких районних програм, що дає можливість ще прискіпливіше контролювати їх виконання. Зняти з контролю соціальний наказ можливо лише тоді, коли очільник територіальної громади у письмовій формі повідомить депутатський корпус районної ради, що проблему розв’язано.
За рік, що минув, сільські голови п’яти територіальних громад вже запевнили, що 28 наказів виборців виконано повністю, а ще 44 — на стадії завершення виконання.
Як правило, це непрості проблеми. Новобузький міський голова Володимир Ночовський, як і обіцяв, дотримав слова у вирішенні найбільшого головного болю жителів міста — нормальної роботи каналізаційної мережі.
На розв’язання цієї проблеми витрачено майже 1,3 мільйона гривень.