Щойно побачила світ унікальна книжка — «Літератори Ічнянщини. 100 імен. 700 відомих ічнянців: митці, науковці, діячі культури». Автори проекту — Тетяна Чумак і Віталій Шевченко (Київ—Ічня: видавництво «Гнозіс», Фонд Віталія Шевченка, 2012. — 278 с., наклад 1500).
От що цікаво. Ічнянський район, що на Чернігівщині, має площу десь півтори тисячі квадратних кілометрів. Нинішня густота населення, якщо бути точним — 22,188 душі на квадратний кілометр. Узявши до рук вищезгадану книжку, відчуваєш спокусу підрахувати: а скільки на квадратний кілометр припадає не просто населення, а поетів, художників і різних інших неординарних людей. Одразу скажу, що я збився в підрахунках. Бо в цій книжці згадано не лише тих, хто народився на Ічнянщині, а й інших славних людей, хоч якось із нею пов’язаних. І виходить, що мало не під кожним кущем когось та й знайдеш. То Пушкін на Вернигоровщині залишив свій власноручний портрет, то Лев Толстой завітав у гості до Миколи Ге на хутір під Івангородом, то Микола Томенко ініціював літературно-мистецьке свято «Качанівські музи». А Тарас Шевченко так любив Качанівку, що його навіть поховати збиралися тут, а не в Каневі. А ще звідси родом знаменитий повстанський отаман Ангел. Тут народилися прозаїки Олекса Стороженко, Степан Васильченко, поети Василь Еллан-Блакитний, Василь Чумак, Леонід Горлач, Станіслав Шевченко, філологи Василь і Сергій Маслови, композитор Левко Ревуцький, знаменитий журналіст і фотохудожник Микола Смілик. Називаємо лише добре відомі імена — а імен же сотні, більш чи менш відомих, а то й невідомих широкому загалові. Серед них і вельми екзотичні, як-от народжена в Ічні Соня Грін, вона ж американська письменниця Соня Х. Девіс, дружина відомого літератора Говарда Філіпа Лавкрафта. Водночас ця книжка є чимось більшим, ніж просто краєзнавчо-літературна хрестоматія. Це — сама Ічнянщина, подана крізь світогляд людей, які вміли і вміють бачити по-особливому. І виявляється, що оті півтори тисячі квадратних кілометрів — невичерпні, хоч їх описують кілька поколінь поетів і письменників уже протягом не одного століття. Коли гортаєш цю книжку, виникає ще одна спокуса: кожен згадає свою малу батьківщину і, можливо, захоче створити щось подібне.
Як зазначають самі автори, ця книжка за жанром — довідник-хрестоматія. Справді, принцип формування матеріалів — як у поважному довіднику. Тобто подана біографія літератора, його твори або уривки з них і докладна бібліографія (хто, де і коли писав про цього автора, коли і де видавалися його твори). Сама по собі це величезна праця! Хто хоч раз спробував робити щось подібне, той може собі уявити, що таке створити бодай один такий довідковий блок. Легше, звичайно, якщо той персонаж входить до літературного канону і всі дані про нього можна взяти з уже існуючих довідників. Але ж більшість персонажів цієї книжки до таких довідників не входять, і навіть у всемогутньому Інтернеті не всі вони є.
І наостанок — про тих, хто створив це видання. Тетяна Чумак народилася в с. Рожнівці на Ічнянщині, за фахом філолог та історик, вчитель-методист, заступник головного редактора альманаху «Ічнянська криниця». І Віталій Шевченко — родом з Ічні, журналіст, народний депутат України ІІ—ІV скликань, екс-голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, автор півтора десятка книжок.