Голова Миколаївської ОДА Микола Круглов за участі громадськості передав Єпископу—ординарію Одесько-Сімферопольської дієцезії Римсько-Католицької церкви Броніславу Бернацькому та настоятелю Римсько-Католицької Парафії св. Йосипа отцю Петру Бротоню ключі від будинку колишнього римо-католицького людинолюбного товариства. Тут у позаминулому столітті працювала приходська школа. Тривалий час у стародавній двоповерховій споруді розміщувалась експозиція обласного краєзнавчого музею.

Будівля розташована на розі вулиць Адмірала Макарова та Декабристів, у дворі однієї з найбільших споруд дореволюційного Миколаєва — нині діючого католицького костелу Святого Йосипа. Він був збудований у 1896 році за проектом архітектора Домбровського у псевдоготичному стилі. Вишукані башти зі шпилями приваблюють багатьох туристів, які із задоволенням фотографуються на тлі цієї архітектурної пам’ятки. За сприяння католицької релігійної громади тут постійно дають концерти органної музики та академічних оркестрів міста. У будинку колишнього римо-католицького людинолюбного товариства релігійна громада планує проводити благодійні заходи для нужденних, започаткувати курси з вивчення польської мови, семінари, різного роду культурологічні заходи.

Як розповів «Голосу України» заступник начальника відділу у справах релігії ОДА Євген Григор’єв, за роки незалежності на Миколаївщині релігійним громадам передано понад сто п’ятдесят культових споруд.

Звільнити приміщення, яке багато років займав краєзнавчий музей, стало можливим завдяки тому, що для експонатів знайшли інший «дах». Так, у 1999 році за ініціативи голови ОДА Миколи Круглова (ще за часів його попереднього керування облдержадміністрацією) вивільнені Чорноморським Флотом «Старофлотські казарми» (визнані пам’яткою архітектури національного значення) урядовою постановою передали в обласну власність. Було розроблено проект музейно-культурного містечка та розпочато реконструкцію і реставраційні роботи.

Уже тоді обласна влада офіційно запевнила католицьку парафію, що одразу після переведення краєзнавчого музею із будинку римо-католицького людинолюбного товариства, споруда назавжди повернеться у її власність. За браком коштів реалізація проекту «Старофлотські казарми» затягнулася на десять років. Нині завершено перший етап ремонтно-реставраційних робіт. У музейному комплексі мають розміститися, крім краєзнавчого, до десяти тематичних музеїв. Зокрема, літературний, транспорту, етнографії, приватних колекцій, а також реставраційний центр, виставковий комплекс, антикварні та художні салони і майстерні.

На знімку: раніше тут у «приймах» був музей. Будівля, якій понад сто років, збереглася у хорошому стані.