Здавалося б, напередодні виборів до парламенту кожна партія мала б демонструвати виборцям непохитну єдність своїх лав та керівництво, згуртоване як ніколи заради виконання даних електорату обіцянок. Натомість виходить із точністю до навпаки: чим ближче до дати «перегонів», тим напруженіші стосунки між політичними «важковаговиками» у регіонах. Скажімо, просто на очах випаровуються залишки натяків на минулу солідарність у стосунках між трьома найавторитетнішими людьми у Партії регіонів на Херсонщині, де у цієї політсили більшість в усіх місцевих органах самоврядування.

Йдеться про голову Херсонської облдержадміністрації, депутата облради та очільника крайової організації «регіоналів» Миколу Костяка та його однопартійців — голову обласної ради Віктора Пелиха і міського голову Херсона Володимира Сальдо. Конфлікт між цими трьома персонами спершу «проривався» у вигляді ущипливих критичних реплік про неспроможність налагодити роботу комунального господарства та додати доходів у бюджет на адресу градоначальника, яких Віктор Пелих та Микола Костяк не жаліли на різноманітних засіданнях та нарадах. Опонент у відповідь зазвичай відмовчувався або відбувався обтічними фразами. Та ось протистояння перейшло до «гарячої» фази і викладення мовою ультиматумів: на недавній колегії облдержадміністрації її члени рекомендували Володимиру Сальдо звільнити директора департаменту бюджету і фінансів Херсона Романа Підперигору «через незадовільну роботу з наповнення бюджету». А голова облради Віктор Пелих тут-таки доповнив список кандидатур на звільнення начальником управління комунальної власності Херсона Рубеном Степаняном.

Тут уже для міського голови (херсонці втретє обрали його на цю посаду) відмовчуватися було просто неможливо. І не тільки тому, що «незручні» для обласних проводирів службовці є важливими членами його «команди». Навіть дилетантові у номенклатурних іграх було зрозуміло: поступитися сьогодні — означає дати поштовх для подальшого вибивання з «кадрової обойми» вірних людей та їх заміни креатурами обласного владного «дуету». Відтак Володимиру Сальдо довелося виявити непохитність і через журналістів місцевої та національної преси нагадати тандему Костяк—Пелих про розмежування повноважень.

Тепер видні «регіонали» Херсонщини, мабуть, узяли тайм-аут та обдумують чергові приводи для обміну ударами. Хто цього разу дістане одкоша — час покаже. Хоча рядовим партійцям чиновницька боротьба за вплив на провінційну адміністративну еліту абсолютно нецікава. В медіа та на інтернет-сторінках багатьох громадських організацій краяни висловлюють відверте обурення з приводу того, що члени однієї партії марнують час на таку нерозумну в нинішніх обставинах річ, як поділ сфер впливу, а не на розв’язання нагальних соціально-економічних проблем. І хоча у міській раді Херсона постійно твердять про «зростання інвестиційної привабливості міста», а в облдержадміністрації — про «підвищення рейтингів області», земляки трійки «політбійців» слушно зауважують: рейтинги на обідній стіл не подаси. Та й чомусь паралельно з підйомом Херсонщини до висот міфічних рейтингів (і відчутним зниженням рейтингів Партії регіонів за всіма опитуваннями херсонських соціологів), у ній впродовж останнього року зросло безробіття, на тридцять відсотків збільшилися борги у зарплаті, стоять чи не всі найбільші підприємства. 

Ось де зусилля треба докладати, а не мірятися тим, у кого довший... язик!