Історія київської Малої опери розпочалася сім років тому з ініціативи знаменитої  оперної співачки Євгенії Мірошниченко. Ідею підтримано, але досі не втілено в життя. 

Справа загальмувалася великою мірою через те, що пішла з життя Євгенія Мірошниченко. Іншою причиною є оренда землі, на якій стоїть майбутня Мала опера — тобто, Лук’янівський народний дім. З 2004 року дирекції Малої опери та забудовникам «Будхолу» не вдається укласти угоду про проведення реконструкції на орендованій території.

Змінити ситуацію намагаються новий директор Малої опери Олександр Чуніхін, голова комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригинець і представники приватної компанії «Будхол». За їхньою участю проведено засідання «круглого столу» в Київраді  — це прогрес, адже досі питання розглядали тільки в судовій залі. 

Є проблеми зі станом архітектурної пам'ятки. Лук’янівський народний дім (на вулиці Дегтярівській, 5) руйнується внаслідок підвищення рівня грунтових вод струмка Скоморох. Для порятунку Народного дому Київрада виділила 6,5 мільйона гривень, але попереду два роки до завершення угоди про оренду. Доки землю під будівлею не повернуть у власність міста — про реконструкцію не може бути мови. Якщо ж вичерпається проблема передачі землі, то виникне інша — ремонтно-реставраційні роботи. В будівлі, призначеній для  Малої опери, не вистачає оркестрової ями і відповідного сценічного устаткування.

Компанія «Будхол» погодилась повернути землю у власність міста — це вже перемога. Наступна зустріч дирекції, архітекторів та орендарів відбудеться в Лук’янівському народному домі. А в пам’ять про велику оперну співачку столичну Малу оперу назвуть іменем Євгенії Мірошниченко.