Розпочинаються зйомки спільного українсько-турецького фільму «Люби мене» (Татофільм (Україна), Каракирмизифільм (Туреччина).

Минулого літа цей проект переміг у першому відкритому конкурсі Держкіно на отримання державного фінансування, що становить 50% бюджету фільму, а це 7 мільйонів гривень, як уточнила голова Державного агентства з питань кіно Катерина Копилова. Саме в подібній практиці вона бачить перспективу відродження українського кіно. Адже за підтримки держагентства сформовано «Програму виробництва та розповсюдження національних фільмів на 2011—2012 роки» і наприкінці минулого року в повному обсязі розпочато фінансування програми на суму 96 млн. грн. Отже, фінансуються одночасно кілька картин.

Щодо фільму «Люби мене», держагенство віддало йому перевагу як такому, що сповідує європейські цінності і розкриває українську проблематику. Проект перебував у найкращій готовності до знімального процесу. А ще режисери мали підтримку Міністерства культури Туреччини і приватних турецьких фінансистів. Друга частина фінансування належить саме Туреччині, але державні це чи приватні кошти — не вдалося з’ясувати.

Режисер фільму Марина Горбач не досить відома в Україні, але має успішні роботи. Одна з них — повнометражна стрічка «Гарчання чорних псів», знята з чоловіком та співрежисером Мехметом Бахадиром Ером і показана на міжнародному фестивалі у Роттердамі 2009 року. Картина отримала нагороди: «Найкращий експериментальний фільм», «Найкращий режисер», «Найкращий національний фільм».

Також Марина Горбач — автор короткометражок «Банка» (найкращий короткометражний фільм на кінофестивалі у Стамбулі 2006 року), «Борг» (найкраща студентська робота фестивалю «Відкрита ніч—2007»). Вона родом з України, невдовзі після закінчення університету імені Карпенка-Карого оселилася в Стамбулі. Отож добре знає, що є спільного й відмінного між українськими й турецькими співвітчизниками.

Ці паралелі завжди помітні в її фільмах, зокрема й у «Люби мене». В основі сюжету — історія про жінку й чоловіка, які належать до різних культур, між ними постає мовний бар’єр, але закохані можуть порозумітися. У фільмі беруть участь українські і турецькі актори, головна роль належить Вікторії Спесивцевій, що добре відома нашій публіці за спектаклями Андрія Жолдака.

Як повідомила режисер, 95 відсотків зйомок відбуватимуться в Києві, решта — в Стамбулі. У фільмі звучатиме українська, російська, англійська і турецька мови. Автори сценарію — Марина Горбач та Мехмет Бахадир, оператор — Святослав Булаковський, який співпрацював з Мариною Горбач у її попередніх роботах, а музику написав композитор Бариш Дірі.

За старим добрим звичаєм, розбито тарілку з автографами акторів — символ початку зйомок. Попереду на знімальну групу чекає робота, а на екранах фільм «Люби мене» можна буде побачити взимку наступного року.