На 15 лютого заплановано прийом великого загону молоді у Національну спілку письменників України
За спрощеною схемою має намір поповнити спілчанські лави молодими обдаруваннями нове керівництво НСПУ. Цьому питанню буде присвячено засідання президії НСПУ, що відбудеться 15 лютого.
— Влити у свої лави молоду кров ми вирішили по-новому, — повідомив у Вінниці голова НСПУ Віктор Баранов. — Дамо можливість у цей день молодим обминути Дантові кола пекла. Головним документом, яким керуватимемося, стане рекомендація обласної спілчанської організації. Ми довіряємо тим, хто працює на місцях. Попросили визначитися з гідними кандидатурами молодих майстрів слова. Навіщо зайві перестороги в Києві? Стара схема прийому потребує змін. Один з її недоліків у тому, що процедура розтягується в часі.
За словами співрозмовника, нині у лавах спілки — переважно люди поважного віку. Всі вони шановані, талановиті, добре знані майстри красного письменства. «Але без оновлення нема руху вперед, — продовжує Віктор Баранов. — Потрібні нові ідеї, внести їх може свіжа поросль. Тому вирішили оголосити, так би мовити, масовий призов у літературу, щоб одночасно з’явився загін молодих, які не лише сприятимуть пожвавленню літературного процесу, а й, сподіваюся, активно візьмуть участь у вирішенні нагальних завдань — повернення авторитету письменника у суспільстві, повернення самої літератури у площину національного буття».
З майбутніми членами спілки нове керівництво познайомилося наприкінці минулого року на нараді молодих літераторів в Ірпені. Ще одним приводом для неформального спілкування з талановитою молоддю став суботник у Будинку творчості. «Найбільше молодь потребує підтримки — на словах і на ділі, — каже Віктор Баранов. — Надалі частину коштів грантів та інших фондів скеровуватимемо на видання творів молодих авторів».
Голова Вінницької обласної організації письменників Михайло Каменюк повідомив: від нашої області під час лютневого призову в літературу до спілки можуть потрапити троє молодих майстрів слова. В області є 15 авторів віком до 25 років, що вже заявили про себе цікавими творами.
 
Вінницька область.