«Не питай, чого в мене заплакані очі» — ця відома пісня звучала під час урочистостей до 130-ї річниці з дня народження Івана Огієнка, які відбулися в Житомирському палаці культури. Співали студенти коледжу культури і мистецтв, що носить ім’я цього видатного українця. Пісня, яку вважають народною, не випадково стала родзинкою святкувань. Її слова написав Іван Огієнко. Він залишив свій слід в історії не тільки як видатний мовознавець, міністр освіти в уряді УНР, засновник і ректор Кам’янець-Подільського університету, перекладач Біблії українською мовою, релігійний діяч. У січні 1919 року уряд Української Народної Республіки призначив професора Огієнка головним урядником урочистостей на честь проголошення Акту Злуки України та доручив йому очолити всі церемонії. Саме він визначив 22 січня датою цих урочистостей.
Святкування продовжилися у Брусилові, де 130 років тому народився видатний діяч: було покладено квіти до пам’ятного знака на місці, де стояла хата його батьків, та до пам’ятника біля музею, що присвячений життю та творчості Івана Огієнка. Працівники музею гостинно запросили на екскурсію гостей, серед яких були депутати Верховної Ради України минулих та нинішнього скликань, а також науковці, котрі доклали найбільше зусиль для вивчення внеску Огієнка в науку.
— Він був переконаний, що настане той час, коли Україна стане вільною, і заповів передати сюди свою бібліотеку, яка нині зберігається в Канаді. Ми повинні здійснити свій синівський обов’язок перед цією людиною і своєю нацією, осягнути творчість Івана Огієнка, вивчати його твори у школі, шанувати його пам’ять, — наголосив політик Іван Заєць.
 
Житомирська область.