Полтавська спеціалізована школа №3 відзначила 150-річчя. Школа вважає себе продовжувачкою традицій Першої Полтавської чоловічої гімназії імператора Олександра І. Відкрита 1808 року, вона й справді була першою — не лише в Полтаві, а й в усій губернії. Першим директором гімназії став Іван Дмитрович Огнєв, ім’я якого увічнено в назві одного з мікрорайонів міста. Спочатку в гімназії було два класи, де навчалося 49 учнів. Однак уже в середині ХІХ століття їх кількість сягнула понад 400. Дерев’яний будиночок на вул. Олександрівській (нині — Жовтнева) став замалим для навчального закладу, тож 1861 року для гімназії зводять нове двоповерхове приміщення.
У різні часи випускниками школи були видатний математик М. Остроградський, поет-байкар Л. Глібов, український історик, публіцист і громадський діяч М. Драгоманов, художник і скульптор Л. Позен, фізик-винахідник М. Пальчиков, патріарх УПЦ Мстислав (Скрипник), винахідник першого у світі ранцевого парашута Г. Котельников та багато інших славетних людей.
Відтоді ось уже 150 років це приміщення є справжнім храмом знань для багатьох поколінь полтавців. Тут трепетно бережуть багатолітні традиції, зокрема, прищеплюють любов до рідного міста, поважають особистість кожного учня.
З 1965 року в третій школі поглиблено вивчають англійську мову, а з 2005-го вона стала спеціалізованою. 2009 року школу внесено до Всеукраїнського банку даних «Інноваційні школи України» при Інституті педагогіки АПН. Серед здобутків педагогічного колективу за останні роки — дипломи вчителів іноземних мов на Всеукраїнських оглядах-конкурсах «Панорама творчих уроків», участь у міжнародних проектах «Global Gateway», «Європейський освітній досвід для України» тощо.
На свято з’їхалися випускники не лише з різних куточків України, а й з інших країн, завітали ветерани-педагоги, представники влади. До 150-річного ювілею школи учні підготували концерт. До речі, співали вони разом зі своїм директором Євгенієм Романовим.
 
Полтава.