Більше ста літ земляки поета-сміхотворця вшановують його пам’ять і доглядають могилу батьків — Федори Порфирівни та Василя Івановича.

Тридцять перший раз на Вінниччині відбулося щорічне свято сатири та гумору на честь відомого поета-земляка Степана Руданського. За традицією розпочалося дійство на малій батьківщині поета — в селі Хомутинці, а наступного дня тривало на майдані в райцентрі Калинівка.

На місці батьківської хати земляки звели новий будинок і створили тут музей Степана Руданського — єдиний в країні. На подвір’ї встановили погруддя автора знаменитих «Співомовок» та відомої пісні «Повій, вітре, на Вкраїну». Гості поклали квіти до підніжжя монумента. В селі дбайливо доглядають могилу батьків поета, на свято на неї також кладуть квіти. Під час нинішнього свята голова Калинівської райдержадміністрації Василь Поліщук повідомив, що з районного бюджету виділено 103 тисячі гривень на реконструкцію музею Руданського. Також передбачено кошти на ремонт сільського Будинку культури та вулиць села. За рік тут буває в середньому тисяча гостей, повідомила засновниця і завідувачка музею поета Юлія Грош.

За словами правнучатого племінника Степана Руданського — Олексія Боржковського, цього року планують відкрити ще одну музейну кімнату в пам’ять про поета. Її облаштовують у медичному коледжі Ялти, де Руданський дванадцять літ працював лікарем. У Ялті він знайшов вічний спочинок. Племінник звернувся до мешканців Хомутинців з проханням передати частину експонатів для нового музею.

Щорічну Всеукраїнську літературно-мистецьку премію імені Степана Руданського присуджено 2012-го народному артисту України, талановитому виконавцю творів поета Станіславу Максимчуку зі Львова. 

Вінницька область.