Відомому волинському поету, прозаїку і публіцисту Василю Гею (на знімку) 14 січня виповнилося 70 років. Він лауреат літературних премій імені Андрія Головка, Агатангела Кримського та міжнародної премії імені Дмитра Нитченка, заслужений діяч мистецтв України.
З нагоди ювілею в Луцьку в обласному театрі ляльок минулої суботи відбувся творчий вечір письменника «Приємлю слово нелукаве». У гості до літератора прибули його колеги з Києва, Рівного, Бреста, шанувальники поезій Василя Гея, його друзі, рідні. Впродовж майже чотирьох годин у залі лунали вірші поета, пісні, створені на його слова, спогади і самого автора, і його побратимів по творчому цеху.
Василь Гей — знакова для Волині фігура. Він дев’ятнадцять літ очолював літературну студію «Лесин кадуб» при обласній молодіжній газеті, сімнадцять літ керував обласною організацією Спілки письменників України. З-під пера Василя Гея вийшло в світ майже два десятки поетичних збірок, сотні публіцистичних матеріалів. Своє життєве кредо ювіляр висловив так:
З-за туману весну викликати, 
Зігрівати холодні серця, 
Розбивати кайдани і ґрати —
Ось довічна робота співця.
Лід і сніг пробивати уперто, 
А не грати лиш роль солов’я —
Ось яка твоя доля, поете, 
Ось і воля, й неволя твоя.
Василь Гей ще й тонкий лірик, автор багатьох прекрасних пісень. Чимало їх прозвучало того дня у виконанні Заслуженого народного ансамблю пісні і танцю «Колос» Торчинського будинку культури.
Творчий вечір у Луцьку засвідчив, що у ювіляра є потужний потенціал, що попереду у нього ще багато років праці на літературній ниві.
 
Волинська область.
Фото автора.