На Полтавщині найбільше здорожчали яйця та сало. Водночас у вересні, за даними Головного управління статистики в області, ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли в середньому на 2,6 відсотка. Коли врахувати, що вони невпинно повзли вгору й раніше і що йдеться про осінню пору загалом урожайного року, то «харчові» перспективи оптимізму, м’яко кажучи, не додають.
Якщо на салі та деяких інших донедавна популярних продуктах ще можна економити (виключивши їх із раціону), то як бути, скажімо, з хлібом? Останній тільки у вересні, згідно з офіційною статистикою, подорожчав у регіоні на 4,8 відсотка. Раніше найпопулярніші буханці коштували майже на гривню дешевше. Меморандум порозуміння між облдержадміністрацією і хлібопекарями щодо «заморожування» вартості «соціальних» сортів, як то кажуть, тріщить по швах. Невиконання його виробниками констатують у територіальному відділенні Антимонопольного комітету.
Тим часом додали в ціні й інші популярні продукти. Подорожчання овочів із так званого «борщового» набору мешканці області дедалі більше компенсують вигіднішими дрібнооптовими закупівлями: ту саму картоплю чи цибулю беруть мішками. До переліку традиційних продуктів «про запас» останнім часом додалися ще й капуста, морква, столові буряки. Однак десяток мішків у кухні міської квартири не поставиш...
Полтавська область.