На Прикарпатті на чолі з міністром аграрної політики та продовольства України Ігорем Швайкою відбулася виїзна нарада щодо поширення досвіду використання біоенергетичних технологій.

Як приклад було обрано біозавод свинокомплексу ТОВ «Даноша» в селі Копанки Калуського району, де галузеві спеціалісти з 17 областей ознайомилися з перевагами впровадження такого виробництва.

Біоустановку запустили рік тому. За цей час потужна ферма, де утримується до 54 тисяч свиней, повністю відмовилася від споживання природного газу та на половину зменшила використання електрики. Енергію для функціонування виробництва «Даноша» отримує шляхом переробки продуктів життєдіяльності тварин, які опісля ще використовують як добриво в сільському господарстві.

Приклад ТОВ «Даноша», на думку аграрного міністра, є ще одним кроком на шляху до енергетичної незалежності України. Адже за наявності такого потужного вітчизняного сільського господарства та широких можливостей для реалізації проектів виробництва біогазу наша країна має великий потенціал у забезпеченні своїх енергетичних потреб саме «зеленою» енергією. Проте поширення практики використання альтернативних джерел енергії, на його переконання, залежить від державної підтримки та створення стабільних умов для залучення інвестицій. «Кожен інвестор каже, що він має розуміти, що попереду є 10—15 років, що буде незмінність податкових правил, умов ведення бізнесу, що будуть зрозумілі, прозорі правила гри», — зазначив Ігор Швайка.