У столичному музеї «Київська фортеця» відкрито виставку робіт Барбари Гуляницької «Релігії світу».

Ця видатна художниця народилася у Варшаві, але своєю обраною батьківщиною вважає Вармію і Мазури — воєводство на північному сході Польщі, край рік, озер та лісів. Здавна тут жили люди різних етносів і релігій — слов’яни, балти, германці, татари. Це край льону, а отже, й ткацтва. Тутешні килими, в’язані та двоосновні, славились по всьому світу, їх експортували навіть до Південної Америки. Після Другої світової війни край змінився, багато корінних мешканців виїхали, натомість з’явилися переселенці, в тім числі, і з України. Тоді ж перервалися і тутешні традиції ткацтва. Барабара Гуляницька — також «приїжджа», але саме завдяки її зусиллям не загинуло давнє унікальне мистецтво мазурських килимів. Пані Барбара приїхала сюди разом із чоловіком на початку 1950-х років. На ярмарках та в селах збирала давні зразки серветок, фартушків, покривал і на їхній основі проектувала нові узори. Відтворювала також традиційну техніку створення подвійних і в’язаних тканин, про які тепер кажуть у Польщі як про «повернений скарб».

За півстоліття роботи художниця створила десятки килимів та гобеленів, які демонстрували на виставках у всьому світі. З 1980 року Гуляницькі заснували у старій синагозі в місті Барчев Центр ткацтва Вармії та Мазур, що працює й понині, тут діють курси традиційного ткацтва.

На виставці в Києві можна побачити роботи Барбари Гуляницької із циклу «Релігії світу». До облаштування виставки, що проходить під почесним патронатом Посольства Республіки Польща в Україні, причетні такі поважні установи, як Центр освіти й культурних ініціатив в Ольштині, Польський інститут у Києві та міський Палац культури імені Гната Хоткевича у Львові.

На знімках: роботи «Екуменізм» (праворуч) та «Іслам» із виставки Барбари Гуляницької.