На 15-й молодіжний конкурс української патріотичної пісні «Червона калина» до Миколаєва з`їхалися понад 300 учасників з усієї області. Щороку тут, крім традиційних повстанських, козацьких, стрілецьких пісень, звучать десятки раніше невідомих творів. Їх студенти знаходять в архівах, діти записують від дідів-прадідів. 

«Червона калина» — дитя, народжене в сорочці. Це один із небагатьох молодіжних конкурсів, на який не вплинули ні зміни у кабінетах влади, ні фавор у бізнесових колах області. Конкурс незмінно проводять з 1996 року. 

За словами Юрія Вишневського, члена журі, щасливу долю «Червоній калині» у місті, здебільшого російськомовному, можна було лише вимолити у Бога з великої любові до рідної землі. 

Підтримує «Червону калину» і міський голова Володимир Чайка. Співорганізатори конкурсу — фонд «Дітям України», управління освіти та науки ОДА, Народний рух України, управління сім’ї, молоді та спорту міськвиконкому, міський Будинок учителя. 

Юрій Діденко, голова оргкомітету конкурсу, народний депутат четвертого скликання, розповів «Голосу України»: «Багато пісень, які нині прозвучали, діти вивчили з пісенників, подарованих їм під час попередніх виступів. Було б добре видати зібрання всіх музичних творів «Червоної калини» за ці 15 років. У нас є такий задум. Ми розуміємо, що профінансувати книжку з нотами — недешево. Але це було б унікальне видання. Я певен: дитина, що вивчила патріотичну пісню для виступу на конкурсі, пам’ятатиме її все життя». 

Директор фонду «Дітям України» Катерина Рижова каже: «Коли співати такі пісні — немає потреби доводити, який ти «великий патріот». 

«Червона калина» назвала нових переможців. Це — дитяча капела бандуристів «Горицвіт», студія естрадного співу «Диво-грай», виконавці з академії дитячої творчості Єлизавета Савіна та Кирим Мавлонов, народна юнацька капела бандуристів «Кобзарський передзвін», учениці Михайло-Ларинської ЗОШ Жовтневого району Юля Беспалова, ЗОШ №50 Катерина Крумаленко.

 

Миколаївська область.