На цю подію Сумщина чекала з нетерпінням: столітній Сумський театр юного глядача відкрився після реконструкції. Ошатна, схожа на палац, будівля відтепер милує око сумчан не лише зовнішнім виглядом, а й новими цікавими прем’єрами. Реконструкцію театру здійснювали впродовж шести місяців. Укріплено стіни та стелю, повністю замінено комунікації, змонтовано сучасні системи кондиціювання та подачі теплого повітря, пожежогасіння. У залі для глядачів — новий паркет та крісла. Цікавинкою реконструйованого театру стала акустика, адже в старій будівлі поглиналося 50 відсотків звуку. До вирішення цієї проблеми були залучені найкращі фахівці з України, які під час внутрішніх робіт використали спеціальні матеріали.

З нагоди відкриття біля театру зібралося чимало жителів міста. Усі — від малого до великого — хотіли подивитися на оновлений ТЮГ.

— Цього ремонту очікувало не одне покоління акторів і глядачів, — каже директор Театру юного глядача Віктор Кулемза. — Ми уявляли, що після реконструкції він буде дуже гарним, адже, за словами голови ОДА Юрія Чмиря, він мав нагадувати великодню писанку. Але те, що ми бачимо зараз, — це диво. Вийшло навіть краще, ніж сподівалися. І ця оновлена будівля зобов’язує: хочеться творити гарне, добре й вічне для виховування нашого маленького глядача.

Відкриття театру відбулося у форматі театралізованого дійства. Першими глядачами стали найменші жителі Сумщини, яким обласний очільник вручив «золотий ключик» від храму мистецтва.

— Конкретними справами намагаємося довести, що працюємо для людей і, перш за все, — для дітей, бо вони — наше майбутнє, — зазначив Юрій Чмирь. — Відновлюючи культурні осередки області, закладаємо надійний фундамент нової, високодуховної і культурної Сумщини.

— Ми так довго чекали цього, що навіть втомилися. Нині в нас справжнє свято, — сказала актриса театру, заслужена артистка України Людмила Микитенко-Ракута.

Та найбільше раділи відкриттю ТЮГу, звичайно, маленькі жителі міста.

— Я була в цьому театрі й раніше, — розповідає восьмирічна Настя Євтушенко. — Він мені також подобався. А тепер із нетерпінням чекаю на казкову виставу в казковому приміщенні.

Надія Олександрівна Торгачова прийшла подивитися на відкриття театру разом із онукою Дариною.

— Те, що бачимо тут, — диво, — каже Даринка.

Після відкриття оновленого театру в ньому розпочався другий щорічний всеукраїнський театральний фестиваль «Золота валіза».

 

Cуми.