Хірурги кажуть, що діти з лицьовими патологіями народжуються переважно в неблагополучних родинах, через спадкові хвороби або ж через вплив поганої екології. Часто матері від таких малюків відмовляються. Але сучасна хірургія просунулася настільки, що вроджені патології на зразок заячої губи чи вовчої пащі можна виправити, запевняють щелепно-лицьові хірурги Дніпропетровської обласної клінічної лікарні імені Мечникова.

Разом з американськими колегами нещодавно вони провели низку унікальних операцій у рамках благодійної програми «Лінія життя для дітей». Здебільшого, лікарі буквально подарували посмішки дітям з малозабезпечених родин і сиротам з уродженими патологіями. Професор відділу щелепно-лицьової хірургії Нью-Йоркського університету Девід Хофман розповів, що за три дні в Дніпропетровську йому вдалося побачити напрацювання дніпропетровських хірургів. «Можу сказати, що порівняно з багатьма містами, в яких я практикувався, рівень знань і досвіду лікарів Дніпропетровська — один із кращих, котрий я коли-небудь бачив. Тож я поїду звідси, багато чому навчившись», — сказав професор.

Крім того, цього року програма «Лінія життя для дітей» надала черговий транш щелепно-лицьовому відділенню в розмірі 8,7 тис. доларів на лікування дітей з уродженими пороками обличчя та щелеп (заяча губа, вовча паща тощо). Грант розрахований на 35 хірургічних втручань по 250 доларів на кожне.

Але це тільки один бік благодійної акції, вважає завідувач відділення щелепно-лицьової хірургії лікарні імені Мечникова Анатолій Комок: «Ще кілька років тому у Дніпродзержинському притулку, куди поміщають дітлахів з такими патологіями, перебувало 42 дитини. Але після проведених операцій і бесід з мамами там залишилося тільки четверо. Мами зрозуміли, що така патологія — не вада і перестали відмовлятися від дітей. А тих, кому вже зробили операцію, всиновили. Це і є головне в нашій роботі».